Bankerne har konstateret et højt og vedvarende niveau i den svindeltype, som kaldes falske bankbude. I løbet af 1. kvartal 2025 slap kriminelle på denne måde af sted med knap 8,4 mio. kr.
Vi har ekstraordinært besluttet at observere udviklingen og kvartalsvis opdatere tendensen i en specifik statistik her på siden (se nedenfor).
Svindlerne tager oftest direkte kontakt til offeret under påskud af at være en betroet bankmedarbejder og forsøger at give udtryk af, at situationen er akut og kan have store konsekvenser, hvis ikke de straks får sikret deres betalingskort. Svindlerne påstår, at der er sket mistænkelig aktivitet på kundens konto, eller at kortoplysningerne er blevet kompromitteret og tilbyder at sende ”en medarbejder” ud til adressen, så kunden kan få et nyt betalingskort. Herefter sendes det falske bankbud ud til adressen for at hente det gamle kort.
For at skabe frygt inddrager de nogle gange politiet i historien og hævder, at værdigenstande ikke er sikre i kundens hjem. Der er desværre også eksempler på, at det lykkes svindlerne at få udleveret kontanter og smykker fra de ældre, under påskud af at de ligger mere sikkert i bankens boks.
Den overvejende del af ofrene er typisk seniorer over 70 år.
Gode råd til foranstaltninger mod falske bankbude
- Tal med seniorer i din omgangskreds om falske bankebude og øvrige svindelmetoder
- Hjælp med at sætte beløbsgrænser på betalinger
- Begræns dit ældre familiemedlems synlighed online og få udeladt deres nummer fra de åbne telefonlister som 118.dk
- Giv dem én huskeregel: Udlever ALDRIG personlige oplysninger
- Lav en sikkerhedsrutine - aftal at de skal kontakte nogen, de stoler på, før de gør andet.
Hvis du er blevet svindlet eller forsøgt svindlet, så stop al kontakt og kontakt banken direkte. Gem også korrespondancen og anmeld sagen til politiet.
Visning af tabel
Vær opmærksom på, at tabellen bedst vises på desktop.
Note: Finans Danmark opgør generelt ikke svindel med betalingskort og henviser til Nationalbanken - se mere her