Investeringsrådgivning
Der er mange måder, hvorpå du kan modtage rådgivning af din bank. Du kan eksempelvis sidde sammen med din bankrådgiver, som giver dig en række investeringsforslag, eller du kan fra de fleste banker modtage digital rådgivning. Begge dele er investeringsrådgivning, som du på den ene eller den anden måde betaler for. I alle rådgivningssituationer skal din bank have noget information om dig for at kunne rådgive dig til den rigtige investering.
Banken skal bl.a. kende din risikoprofil, din forventede tidshorisont for dine investeringer, dit kendskab til investering og din tabsevne. Derefter vil du også blive spurgt om dine præferencer for bæredygtighed i dine investeringer. Du skal her svare på en række spørgsmål (egnethedstest), fordi banken skal finde den helt rigtige sammensætning af investeringer til dig.
Læs mere om egnethedstest og hvordan bæredygtighed indgår i investeringsrådgivningen.
Porteføljepleje
Hvis ikke du har lyst til at bruge tid på dine investeringer, kan du lade banken styre det for dig. Når du lader banken foretage dine investeringer, skal banken også stille dig en række spørgsmål for at finde de rette investeringer til dig. I modsætning til ved rådgivning vil banken i en porteføljeplejeaftale foretage alle investeringsbeslutninger på dine vegne. Det er nemt og bekvemt, men det kræver som regel, at du har en formue af en vis størrelse, før banken foreslår dig til at indgå en porteføljeplejeaftale.
Bankens udbud af investeringsprodukter
Bankerne skal løbende evaluere deres udbud af investeringsprodukter, så de er konkurrencedygtige og matcher de rette kundetyper. Dette gælder også produkternes bæredygtighedskarakteristika. Dette er i særlig grad gældende for produkter og produktindhold i forbindelse med rådgivning og porteføljepleje.
Læs mere om, hvordan banken sammensætter en produkthylde.
Fælles afkastforventninger
Når banker og investeringsforeninger udbyder investeringsprodukter, vurderer de løbende, om produkterne er konkurrencedygtige. Her anvender de afkastforventninger til at vurdere sammenhængen mellem omkostninger og det forventede afkast. Bankerne anvender desuden afkastforventninger i rådgivningen for at vise en forventet formueudvikling ved en investering overfor kunderne. I begge tilfælde vil de som minimum anvende de fælles afkastforventninger fra Rådet for Afkastforventninger.
Læs mere om anvendelsen i Brancheanbefaling om fælles afkastforventninger.
Husk at være omkostningsbevidst
Lige meget hvordan du har valgt at investere, er det din banks pligt, at gøre dig bekendt med de forventede omkostninger ved dine investeringer, før du træffer et investeringsvalg. Det er også bankens pligt at informere dig om de omkostninger, du har betalt i forbindelse med dine investeringer, når året er gået. Det er vigtigt, at du som forbruger er både omkostningsbevist og kvalitetsbevidst, også når du investerer.