En analyse fra Finans Danmark viser, at næsten 60.000 private ejerboliger er i risiko for oversvømmelse fra enten havet eller vandløb. I analysen har Finans Danmark undersøgt antallet af ejerboliger, som er beliggende i en af de 25 risikoområder, udpeget af Kystdirektoratet. De næsten 60.000 ejerboliger svarer til hver 13. ejerbolig i de 51 kommuner som er berørt af risikoområderne. Blandt de ti kommuner, som har den største andel af ejerboliger beliggende i et risikoområde, ligger fem af dem ud til Køge Bug
”Vores analyse viser, at flere kommuner langs Køge Bugt har en høj andel af ejerboliger i risikoområder. Disse kommuner har tidligere oplevet de voldsomme kræfter og konsekvenser af stormfloder, som vi så i efteråret 2023, da området blev ramt af en 100-års hændelse. En sådan hændelse kan forekomme hvert andet år senere i dette århundrede,” siger Peter Jayaswal, direktør for Realkredit og ejendomsfinansiering i Finans Danmark.
Lidt over en fjerdedel af de ejerboliger, som ligger i risikoområder, er opført efter 2001. Denne tendens er særligt fremtrædende i Dragør og Københavns Kommune, hvor over halvdelen af ejerboligerne opført efter 2001 ligger i en af de udpegede risikoområder.
”Til trods for den øgede opmærksomhed på risikoen for oversvømmelser i de senere år, viser vores analyse, at vi stadig har bygget tæt på vandet i de sidste tyve år. Klimaforandringerne vil gøre det danske klima vådere, og vi kan desværre se frem til mere ekstremt vejr. Vi vil opleve flere kraftige regnskyl, stigende grundvand og havniveauer samt hyppigere stormfloder. Derfor må vi som samfund og boligejere handle nu," siger Peter Jayaswal, og forsætter:
”Selvom klimasikring koster, kan det blive langt dyrere at lade være. Fremtidige stormfloder vil medføre udgifter, der overstiger prisen for klimasikring. Ved at investere nu kan vi undgå de enorme omkostninger og beskytte vores hjem mod klimaforandringer.”
En undersøgelse, som Epinion har foretaget for Finans Danmark i forbindelse med analysen viser, at knap halvdelen af boligejerne ser beskyttelsen af boligens værdi som den vigtigste grund til at klimasikre. Omkring 30 pct. oplever, at den største udfordring er, at det ikke er økonomisk rentabelt.
”Den gode nyhed er, at danskerne er villige til at beskytte værdien af deres bolig. Desværre oplever mange boligejere, at det ikke er økonomisk rentabelt at klimasikre deres bolig. Men det kan betale sig i det lange løb. Derfor skal det være lettere for boligejerne at finansiere kystsikring. Vi har fremlagt flere nye forslag, som skal forbedre mulighederne for at kunne realkreditfinansiere diger. Det håber vi, kan være med til at gøre en forskel,” siger Peter Jayaswal.
Nemmere finansiering af diger
Ved kystsikringsprojekter, såsom diger, er det de enkelte grundejere, der nyder godt af digerne, som skal være med til at betale for dem. Det kan være en betydelig økonomisk byrde, der kan overstige mange tusind kroner for de enkelte grundejere. Derfor skal det gøres nemmere for grundejere at finansiere denne udgift. Finans Danmark er kommet med flere forslag, som samlet skal forbedre mulighederne for at bruge realkreditfinansiering til etablering af diger, som skal ejes og drives i fællesskab af digelag med deltagelse af de berørte lodsejere.
”Med vores forslag håber vi, at vi kan bidrage til at gøre det nemmere for boligejere at gå sammen om finansieringen af udgifterne forbundet med kystsikring. På den måde kan vi i fællesskab sætte gang i udbygningen af den samfundsvigtige kystsikring og beskyttelsen af danskernes boliger. Jo før, jo bedre,” siger Peter Jayaswal.



Fakta
Tallene for private ejerboliger i risikoområder er udarbejdet ved hjælp af data fra Danmarks Adresseregister (DAR) og Bygnings- og Boligregistret (BBR), som er udtrukket via Datafordeleren. Adressepunkterne for boligerne er blevet plottet ind i QGIS, et geografisk informationssystem, som er blevet anvendt til at analysere overlap mellem adgangspunktet og risikoområderne defineret af Kystdirektoratet.
Private ejerboliger er defineret som boliger, der ejes af en privatperson eller et interessentskab (I/S), og hvor ejeren selv bor i boligen. Ejerboliger omfatter både huse og ejerlejligheder. Ejerlejligheder i et kompleks kan ofte have samme adgangspunkt. På trods af at dele af lejlighederne i et kompleks ligger over stueetagen, er de inkluderet i definitionen, da det antages, at en oversvømmelse vil påvirke hele ejendommen.
Kystdirektoratet har udpeget 25 risikoområder, som er truet af potentielle oversvømmelser fra hav, eller vandløb. Disse risikoområder er beliggende i 51 kommuner. Risikoområderne er estimeret via QGIS til at have et areal på lidt over 1.300 kvadratkilometer, hvilket svarer cirka til tre procent af Danmarks areal.
I begyndelsen af 2025 gennemførte Epinion en undersøgelse for Finans Danmark, hvor 1.096 boligejere blev adspurgt om blandt andet klimasikring.