For andet år i træk var antallet af unge dårlige betalere stort set uændret i løbet af 2023. Det kommer efter en næsten tiårig periode, hvor antallet af dårlige betalere er faldet støt. Og hvor vi tidligere primært så en stigning i antallet af RKI-registrerede blandt de helt unge årgange mellem 18 og 23 år, ser vi nu også en stigning i registreringerne blandt de ældre unge over 23 år.
”Det er ret bemærkelsesværdigt. Det tyder på, at en stram økonomi efter de seneste års store stigninger i renter og priser sender lidt flere af de ældre unge i RKI,” siger Christian Heebøll Hammer, analysechef i Finans Danmark
Mere generelt er antallet af nye RKI-registreringer steget mærkbart for hele befolkningen over det seneste år – hvilket også må forventes at være gældende for de unge.
Samtidig er de unge i gennemsnit registreret med et lidt lavere skyldigt beløb end sidste år. Det er umiddelbart positivt, men dækker desværre også over en ærgerlig udvikling: nemlig stigningen i nye registreringer, som typisk begynder med mindre misligholdte gældsforhold. Når vi får flere nye unge med gældsproblemer, er det altså med til at trække den gennemsnitlige misligholdte gæld pr. registreret person ned.
Der er store geografiske forskelle i RKI-registreringerne
Der er stadig stor forskel på, hvor de unge, der havner i RKI, bor henne i landet. Omtrent hver ottende ung på Lolland er registreret i RKI. I den anden ende er det kun lige over en procent af de unge på Frederiksberg, der står i RKI.
Ser vi bort fra Lolland, er RKI-andelene faktisk faldet ganske meget over de seneste ti år i de kommuner, der har de højeste RKI-andele. Eksempelvis var næsten 12 procent af de unge registreret i RKI i Guldborgsund i 2014, hvor det nu kun gælder for 7 procent. Dermed er spændet mellem kommuner med de højeste og laveste RKI-andele blevet væsentligt indsnævret over perioden.
”Vi har stadig nogle områder af Danmark, hvor mange unge ender i RKI. Når det er sagt, er der også sket meget over de seneste ti år - især i disse områder. Det skyldes bl.a., at den lave ledighed blandt unge og loven til begrænsning af kviklån særligt har haft en positiv indvirkning i visse dele af landet,” siger Christian Heebøll Hammer.
Hent den nye rapport (PDF)