I løbet af årets tre første kvartaler fik 31.859 huse en ny ejer. Det er 9 pct. flere solgte huse end i samme periode året før. Man skal tilbage til 2021 for at finde et år, hvor flere huse skiftede ejer i løbet af årets tre første kvartaler. Samtidig skulle boligkøberne i tredje kvartal betale 3 pct. mere end året før for et gennemsnitligt hus på 140 kvm, som nu koster i gennemsnit 2,3 mio. kr. Niveauet for huspriserne er derfor næsten tilbage på det højeste niveau nogensinde, som blev nået i andet kvartal af 2022.
”Stigningen i både antallet af solgte boliger og salgspriserne i årets første tre kvartaler, kan især tilskrives udviklingen i dansk økonomi. Økonomien står stærkt. Mange danske husholdninger har fået flere penge mellem hænderne, samtidig med at beskæftigelsen stadig er høj. Vi har også set en faldende rente i 2024. Det er en god cocktail, der understøtter boligmarkedet,” siger Peter Jayaswal, direktør for Realkredit og ejendomsfinansiering i Finans Danmark.
Stigningen i antallet af handler har været på tværs af hele landet. Region Midtjylland er den region, hvor antallet af solgte boliger er steget mest i år. Her blev der solgt 7.561 huse, hvilket er knap 12 pct. mere end sidste år. Region Hovedstaden har oplevet den mindste stigning. Her blev der solgt 6.870 huse i løbet af årets tre første kvartaler. Det er en stigning på lidt over 4 pct.
Mindre forhandlingsrum
De danske huskøbere har i løbet af årets tredje kvartal fået et mindre nedslag i prisen sammenlignet med sidste år. I gennemsnit fik huskøberne et nedslag på 6,5 pct i forhold til udbudsprisen. Det er en smule mindre end for et år siden, hvor huskøberne i gennemsnit fik et nedslag på 7,2 pct.
”I tredje kvartal i år har vi set, hvordan huskøberne i gennemsnit har forhandlet prisen ned med knap 160.000 kr. for et hus på 140 kvm. Nedslagene er blevet mindre end for et år siden, men for huskøberne er der stadig mulighed for at forhandle prisen med sælgerne,” siger Peter Jayaswal.