Det er populært at investere. Det udnytter kriminelle, der med telefonopkald og e-mails fra noget der ligner investeringsrådgivere eller via falske hjemmesider, der viser ”investeringens” positive udvikling, får bildt deres ofre ind, at de er i færd med at investere i eksempelvis bitcoins eller anden kryptovaluta. Oftest med store og hurtige gevinster. Men det hele er svindel.
”Jeg plejer at sige, at hvis det lyder for godt til at være sandt, så er det det som regel også. Det er en god tommelfingerregel at have med sig,” siger Michael Busk-Jepsen, digitaliseringsdirektør i Finans Danmark.
Landets banker har registreret 385 sager af denne type svindel i første halvår af 2023. De kriminelle forsøgte at svindle for i alt 35 mio. kroner. De slap afsted med 20,8 mio. kroner.
”Udenlandske politimyndigheder har gennemført en række succesfulde aktioner mod den type kriminalitet sidste år. Der har også været stor dansk mediebevågenhed. Alligevel er det fortsat lukrativt for de kriminelle. Derfor er det vigtigt for mig at advare alle om, at de skal passe på og vide, at der er kriminelle derude, der gør, hvad de kan for at lokke godtroende danskere i fælden,” siger Michael Busk-Jepsen.
Bankerne bremser en del svindel
Sidste år stoppede bankerne knap 60 mio. kroner fra at havne i de kriminelles lommer som følge af investeringssvindel. Sidste år slap de kriminelle afsted med i alt 44,7 mio. kroner. I første halvår af 2023 har bankerne stoppet de kriminelle i at slippe afsted med over 14 mio. kroner.
”Bankerne har stort fokus på problemet, og sørger blandt andet for at få lukket falske hjemmesider. Men hvis man falder i, og pengene skal stoppes i at havne hos de kriminelle, er det vigtigt, at kunderne er vågne og kontakter banken, så snart de fornemmer, at noget er galt. For tiden er nemlig helt afgørende, hvis banken skal nå at stoppe pengene,” siger Michael Busk-Jepsen.