I flere år har der ikke været så meget at skrive hjem om for det japanske aktiemarked. Men i 2023 har det udvist positivt momentum, og fonde med japanske aktier har de første 9 måneder af året leveret et afkast på 14,4 pct. Det er det højeste afkast blandt samtlige af Investering Danmarks fondskategorier. Samtidig er fondskategorien ”Aktier Japan” den eneste blandt alle 21 kategorier af aktiefonde, obligationsfonde og blandede fonde, der leverede et positivt afkast i september, hvor uro omkring renteniveauet generelt havde en negativ effekt på både aktier og obligationer. For året som helhed er afkastet for hovedparten af fondene dog fortsat positivt efter de tre første kvartaler.
”Udviklingen for japanske aktier i år er selvfølgelig interessant, og der er forskellige årsager til, at de netop i år klarer sig godt. Men de flotte tal for japanske aktier i år er også et eksempel på, at man skal passe på ikke at blive forblændet af de kortsigtede afkasttal. De langsigtede statistikker viser nemlig, at selvom japanske aktier over de sidste 10 år har haft en risiko, der ligger pænt under risikoen for globale aktier, så har de japanske aktier også leveret et lavere afkast. Japanske aktier har altså været blandt de mere stabile af slagsen, men sætter man risikoen i forhold til afkastet over en længere årrække, har japanske aktier klaret sig noget dårlige end globale aktier. Med andre ord har den bredere globale portefølje klaret sig bedre, når man justerer for risikoen,” siger investeringschef Kåre Valgreen, Investering og Opsparing i Finans Danmark.
De sidste 20 år har vi haft 18 måneder, hvor enten alle eller alle undtagen én fondskategori har leveret et negativt afkast. Fem af de 18 måneder lå i 2022, der som år var kendetegnet ved, at både aktier og obligationer generelt leverede negative afkast. Det betød, at en bred portefølje bestående af både aktier og obligationer i den periode ikke ydede den typiske beskyttelse mod tab.
Tallene for september 2023 rejser spørgsmålet, om der er en stigende tendens til, at afkastet på tværs af forskellige investeringskategorier følges ad, hvilket vil mindske den positive effekt af risikospredning. Men ses der på udviklingen i forskellen mellem de forskellige fondskategoriers afkast (den såkaldte standardafvigelse), tyder intet på, at det er tilfældet, da afkastforskellen mellem kategorierne i år ligger tæt på det historiske gennemsnit de sidste 10 år.
”Der er ikke umiddelbart tegn på, at forskellen mellem de forskellige fondskategoriers afkast har udviklet sig i en bestemt retning. Store begivenheder som nedlukningerne under corona-pandemien kan i en periode give anledning til store forskelle i afkastene mellem de forskellige investeringskategorier, da der her kan være store vindere og tabere. Men vi ser også, at afkastene er mere ens i andre perioder. Aktuelt ligger forskellene i de månedlige afkast lidt under det langsigtede gennemsnit for de sidste 10 år, men afkastforskellene indikerer, at risikospredning fortsat giver god mening,” siger Kåre Valgreen.
Læs afkaststatistikken Læs markedsstatistikkenMånedens highlights:
- Formuen i de danske detailfonde faldt til 1.012 mia. kr. Det er et fald på knap 16 mia. kr. fra forrige måned.
- Nettokøbet i september var på 551 mio. kr., mens det for året frem til udgangen af september var på 6,5 mia. kr.
- Kategorien ’Aktier Globale’ oplevede det største positive nettokøb i september med 1,1 mia. kr.
- Der har været et negativt afkast i alle fondskategorier i september med undtagelse af Aktier Japan (der ses her bort for kapitalforeninger).
- Aktier Nordamerika tegnede sig med et afkast på -2,59 pct. for månedens dårligste afkast i september.