De første måneder af året er højsæson for udbetaling af udbytter til investorerne, og 2023 er ingen undtagelse. I årets første to måneder har danske investeringsfonde, der retter sig mod private investorer, udbetalt 25 mia. kr. i udbytter. Det er mindre end sidste år, hvor der ved udgangen af februar var udbetalt rekordstore 46 mia. i udbytter, men på niveau med 2020 og 2021, hvor der blev udbetalt henholdsvis 25 mia. kr. og 24 mia. kr. i udbytter i årets første to måneder.
”Mange investorer får i årets første måneder udbetalt store beløb i udbytter, og de bør overveje, hvad udbytternes skal bruges på. Et naturligt første skridt er at tage stilling til, om udbytterne skal geninvesteres eller ej. Hvis man i forvejen er tilpas med det beløb, som man har stående på opsparingskontoen, kan det tale for, at udbytterne geninvesteres, så de ikke blot ender med at stå passivt på en konto sammen med en i forvejen stor opsparing. Omvendt kan udbytterne for andre være en kærkommen mulighed for at få polstret bankkontoen efter et år, hvor høj inflation har hævet leveomkostningerne og udhulet værdien af det, der er tilbage på kontoen,” siger investeringschef Kåre Valgreen, Investering & Opsparing i Finans Danmark.
Automatisk geninvestering af udbytter
Når en fond udbetaler udbytter, falder kursværdien på investorernes investeringsbeviser tilsvarende. Som investor skal man derfor være opmærksom på, at det kan give forskydninger i den samlede porteføljesammensætning. Det skyldes, at de fonde, der udbetaler de største udbytter, vil udgøre en relativ mindre andel af porteføljen, når udbytterne udbetales. Den nemmeste måde at undgå porteføljeforskydninger er ved at geninvestere udbytterne i de fonde, der har udbetalt dem. Udover at investorerne selv kan geninvestere udbytterne, tilbyder mange banker deres kunder, at de kan tilmelde sig ordninger, så deres udbytter automatisk geninvesteres i de fonde, der har udbetalt udbytterne.
"Automatisk geninvestering sikrer, at den effekt, som udbyttebetalingerne har på sammensætningen af den samlede portefølje og dermed porteføljens samlede risiko, minimeres. Hvis man som investor ved, at man ønsker at geninvestere udbytterne, kan man med fordel undersøge, om det er muligt at få gjort det automatisk for de fonde, som man ejer. Udover at spare investoren for tid, kan der også være penge at spare, da automatisk geninvestering ofte tilbydes uden handelsomkostninger,” siger Kåre Valgreen.
Se afkaststatistikken her Markedsstatistik Februar 2023
Måneden i tal
- Formuen i de danske detailfonde faldt med 1,5 pct. i februar.
- De fleste kategorier af investeringsfonde præsterede svagt negative formuevægtede afkast i februar. Månedens højdespringer var kategorien Aktier Danmark med et formuevægtet afkast på 4 pct. Herefter kommer kategorien Aktier Norden som afsluttede februar med et afkast på 2,9 pct.
- De laveste afkast sås i kategorierne Aktier Kina og Aktier Fjernøsten, hvor afkastet var henholdsvis -10,2 og -5,5 pct.
- Der er i februar blevet udbetalt 20,9 mia. kr. i udbytter.
- I februar har der været et stort nettokøb (inklusive geninvestering af udbytter) af fonde på næsten 12 mia. kr. Investorerne har primært købt aktiefonde.