Med et lille nettosalg af investeringsbeviser på knap 500 mio. kroner i juli måned stod interessen for danske investeringsfonde rettet mod private investorer lidt i stampe, og dermed fortsætter den tendens, som har præget året indtil nu. For årets første syv måneder har nettokøbet af investeringsbeviser i detailfonde udgjort 6 mia. kroner. Det er noget højere end for hele 2022, men langt under nettokøbet i 2020 og 2021 på henholdsvis 77 og 67 mia. kroner.
Det er dog ikke ensbetydende med, at investorerne er gået i hi, for under totaltallene gemmer der sig flere markante undertendenser. Mest markant er, at efterspørgslen efter globale aktiefonde fortsat er på et højt niveau. For de første syv måneder af året er der netto købt globale aktiefonde for over 12 mia. kroner - og interessen har været stabil. Der har ikke været et nettosalg fra investorerne i nogen enkelt måned. Et tilsvarende, men mindre markant billede, gør sig gældende for blandede fonde, hvor der i juli måned netto blev købt investeringsbeviser for knap 700 mio. kroner. For de øvrige hovedkategorier af fonde blev der netto registreret tilbagesalg fra investorerne.
”Selvom afkastene generelt har været positive for årets første syv måneder, kan det ikke undre, at investorerne tager et lille pusterum. Der er fortsat store usikkerhedsmomenter i forhold til inflation og renteudvikling – forhold, der har en direkte indflydelse på de fleste husholdningers økonomi. Så lidt varsomhed er helt sikkert på sin plads. Alligevel er det positivt at se, at der fortsat er interesse for de dele af markedet for investeringsfonde, der umiddelbart tilbyder de bedste muligheder for risikospredning,” siger Kåre Valgren, investeringschef i Investering og Opsparing i Finans Danmark.
Globale fonde hitter
Interessen for fonde med et bredere investeringssigte – såsom globale og blandede fonde – har gjort sig gældende over en årrække. Siden 2018 er globale aktiefondes andel af den samlede formue i danske detailfonde steget fra knap 21 procent til over 29 procent ved udgangen af juli måned 2023. For blandede fonde, der har mandat til at investere i både aktier og obligationer, er andelen steget fra 15 procent til 22 procent. Fremgangen er især sket på bekostning af aktiefonde med fokus på emerging markets, Europa og Nordamerika samt obligationsfonde.
”Ser vi på udviklingen over de sidste godt fem år, er der meget, der peger i retning af, at den samlede formue, der er investeret i danske detailfonde, er blevet mindre risikobetonet. Målt på standardafvigelsen, der er det traditionelle mål for en investerings risiko, ligger globale fonde med en standardafvigelse på ca. 16. Det er relativt lavt i forhold til europæiske eller nordamerikanske aktier med standardafvigelser på mellem 17 og 19. De blandede fonde indeholder i sig selv risikospredning som følge af kombinationen af aktier og obligationer,” siger Kåre Valgren.
Afkaststatistik Juli 2023 Markedsstatistik Juli 2023
Månedens highlights
- Formuen i de danske detailfonde rundede i juli 1.037 mia. kr.
- Nettokøbet i juli var på – 453 mio.kr., mens det for hele året er på 5,9 mia. kr.
- Kategorien Obligationer øvrige danske så det største negative nettokøb i juli med -554 mio.kr.
- Investorerne har i juli solgt aktiefonde for 127 mio. kr. og obligationsfonde for 850 mio. kr.
- Med undtagelse af fondskategorierne ”Aktier Danmark” og ”Aktier Norden” var der positive afkast i alle fondskategorier i juli.
Fakta: Der er tilført formue via afkast i danske detailfonde for 130 mia. kr. siden 2018
Nettokøbet af investeringsbeviser, der er forskellen mellem investorernes køb og salg af beviser, benyttes ofte som et mål for, hvordan investorernes interesse for forskellige investeringsfonde kommer til udtryk. Nettokøbet viser imidlertid ikke et komplet billede af, hvor mange penge investorerne tilfører de forskellige fonde. Det skyldes, at mange fonde årligt udbetaler udbytte, der finansieres ved, at fondene sælger værdipapirer for et tilsvarende beløb. Skal man derfor have et bedre billede af, hvor mange penge en investeringsfond eller kategori af fonde får tilført til investering over en periode, bør man kigge på tallet nettoflow, der tager højde for udbyttebetalingerne.
Figuren viser nettoflow for hovedkategorier af danske detailfonde og udvalgte kategorier af aktiefonde. Når der tages højde for, at der siden 2018 og frem til juli måned 2023 er udbetalt udbytte fra fondene, er der i alt i perioden tilført knap 100 mia. kr. til danske detailfonde, som de har kunnet foretage nye investeringer for. I samme periode er den samlede formue i de samme fonde steget næsten 230 mia. kr. Forskellen udgøres af afkastet af investeringerne. Ligesom det er en beslutning at geninvestere udbytter, er det også en beslutning at lade afkast forblive investeret. Der er derfor i perioden tilført formue i form af afkast for godt 130 mia. kr. Eller med andre ord har investorerne undladt at tage et afkast af denne størrelse ud af fondene.
Det fremgår også af figuren, at der i perioden har været et negativt nettoflow i aktiefondskategorierne Danmark, emerging markets, Europa samt Nordamerika. For globale aktier og blandede fonde har der været et positivt nettoflow på henholdsvis 28 og 79 mia.kr.