De danske detailfonde er kommet godt fra start i 2023 med et gennemsnitligt afkast på 3,4 pct. i første kvartal. Samtlige fondskategorier leverede positive afkast på nær Aktier Kina, som fik en hård medfart i februar. Trods den generelle optur er formuen i danske detailfonde stadig 15 pct. lavere end ved udgangen af 2021. Det viser nye tal fra Finans Danmark.
”Efter et hårdt 2022, hvor alle aktivklasser leverede negative afkast, har investorerne kunnet glæde sig over en god start på 2023. Vi har ikke set de samme dramatiske udsving i månedsafkastene, som vi så sidste år, og det giver håb om et bedre og mere roligt investeringsår i 2023. Der er dog stadig nogle store tab fra sidste år, som skal indhentes.” siger investeringschef Kåre Valgreen, Investering & Opsparing i Finans Danmark.
Ser man på de fald, der har været i de fem største kategorier af aktiefonde fra deres højeste niveauer inden 2022 til deres laveste niveauer i løbet af 2022, så er det tydeligt, at der stadig er et stykke vej, før tabene er genvundet. Det gælder især for emerging markets aktiefonde, som stadig er 24 pct. under deres højeste niveau i sommeren 2021. Derimod har fondene i kategorien ’Aktier Danmark’ efter en god start på 2023 genvundet 17 ud af de tabte 27 pct. Ser man på obligationsfondene, er der også lang vej endnu. De har i gennemsnit kun indhentet 24 pct. af de tab, som de oplevede i 2022 og til dels også under coronakrisen.
Selvom investorerne har lidt store tab i 2022, som det vil tage noget tid at indhente, så er der tegn på, at der breder sig lidt optimisme i fondsmarkedet. Investorerne har således købt fondsbeviser for 8,5 mia. kr. siden årets begyndelse, hvilket allerede er mere end en fordobling af det samlede nettokøb på 4 mia. kr. i 2022. Dog er der i år samlet set røget penge ud af de danske detailfonde, idet de har sendt 24,5 mia. kr. retur til investorerne i form af udbytter.
Se afkaststatistikken Se markedsstatistikken
Månedens highlights:
- Formuen i de danske detailfonde rundede i marts igen 1.000 mia. kr.
- Størstedelen af fondskategorierne leverede beskedne positive afkast i marts. Månedens højdespringer er kategorien Obligationer Udenlandske indeksobligationer, som har leveret et formuevægtet afkast på 2,3 pct.
- Månedens tabere var Kapitalforeninger Aktier med et negativt afkast på -1,3 pct. samt Kapitalforeninger Øvrige med et afkast på -0,8 pct.
- Kigger man hele første kvartal, er det særligt Aktier Europa og Aktier Danmark, som har haft en god start på året med afkast på henholdsvis 7,6 og 6,1 pct. Aktier Kina er den eneste fondskategori som afslutter kvartalet med et negativt afkast.
- Kigger man på de sidste 12 måneder, så er afkastet i samtlige fondskategorier fortsat negativt. Kigger man på aktiekategorierne, er det især Aktier Emerging Markets og Aktier Fjernøsten, der forsat har et stort negativt årligt afkast på henholdsvis -10 og -10,4 pct.
- Investorerne har i marts købt aktiefonde for lige over 450 mio. kr. Samtidig har de solgt blandede og udenlandske obligationsfonde for lige over 2 mia. kr. Kigger man på hele året, er det især aktiefondene, der har vakt interesse, og investorerne har købt aktiefonde for over 10 mia. kr.