Danskerne har igen fået flere sommerhuse at vælge imellem, og der er nu 4.038 sommerhuse til salg. Det er 270 flere end i samme måned sidste år. Det er samtidig første gang siden 2016, at der ved indgangen til april måned er flere sommerhuse til salg end året før. Men der er stadig kun halvt så mange sommerhuse til salg som i 2020.
”Under Corona pandemien fik danskerne for alvor øjnene op for sommerhusets glæder. I løbet af 2020 valgte rekord mange at købe et sommerhus. Samtidig valgte nogle også at udskyde et salg, og udbuddet faldt næsten måned for måned. Det resulterede i, at antallet af ”til salg”-skilte foran landets sommerhuse blev halveret på et år. I 2021 og 2022 kom der igen flere sommerhuse til salg i løbet af foråret. Det har dog været et mere begrænset udvalg end tidligere,” siger Ane Arnth Jensen, viceadministrerende direktør i Finans Danmark, og fortsætter:
”Nu ser det igen ud til, at der er forårsstemning på sommerhusmarkedet med flere sommerhuse til salg. Hvorvidt efterspørgslen følger med, er dog for tidligt at spå om. Det seneste års økonomiske usikkerhed og højere renter kan have betydning for, hvor mange der går med overvejelser om at købe et sommerhus.”
Der er flere sommerhuse til salg end sidste år i næsten alle landsdele. De største stigninger i antallet ser vi i Nordjylland samt Vest- og Sydsjælland. Omvendt er der i Nordsjælland, hvor der også er mange sommerhuse, lidt færre til salg end sidste år. I Østsjælland er der det samme antal sommerhuse til salg som for et år siden.
Rekordhøje priser for marts måned
I dag står et sommerhus i gennemsnit til salg til 26.217 kr. pr. kvm., og det er knap 6 pct. højere end for et år siden. Det sætter samtidig en ny rekord for udbudspriserne på sommerhuse for en marts måned. Kun i august og september 2022 har der været udbudt sommerhuse til højere gennemsnitlige priser siden statistikkens begyndelse i 2004.
”Udbudspriserne på sommerhuse er - til forskel fra priserne på lejligheder og huse - højere end for et år siden. Typisk vil man se, at priserne falder, når udbuddet stiger, men det har ikke været tilfældet i år. Det kan hænge sammen med, at der fortsat er forholdsvis få sommerhuse til salg. På mange måder er det stadig sælgers marked, men de højere renter og forbrugerpriser kan gøre det sværere for køberne at have råd. Det kan i sidste ende have betydning for, hvad sommerhusene sælges til,” siger Ane Arnth Jensen.
Hent statistikken