Efter fordobling i 2021: 217.000 danskere har nu en aktiesparekonto

Publiceret 17-01-2022
Nyhed

114.000 danskere oprettede i 2021 en aktiesparekonto, og dermed voksede antallet af aktiesparekonti med 110 procent. 7 ud af 10 danskere med en aktiesparekonto har oprettet deres konto, efter indskudsloftet blev hævet til 100.000 kr.

Da rådhusklokkerne ringede 2022 ind, markerede det samtidig aktiesparekontoens tre års fødselsdag. Nye tal for antallet af aktiesparekonti viser, at fødselsdagen kunne fejres sammen med 217.000 danske kontohavere. Alene sidste år oprettede 114.000 danskere en aktiesparekonto. Antallet af danskere med en aktiesparekonto voksede dermed med 110 procent i 2021.

”Væksten i antallet af aktiesparekonti i 2021 er markant, og det er positivt, at stadig flere danskere viser interesse for at benytte de fordele, som ordningen har. Aktiesparekontoen gør det skattemæssigt mere overskueligt at investere, da gevinster beskattes med en fast sats på 17 procent, og alle indberetninger til SKAT klares af banken. Det kan især være en fordel for mindre erfarne investorer, der måske opfatter de mere tekniske skatteregler, der ellers gælder ved investering af almindelig opsparing, som en barriere for at komme i gang med at investere,” siger Birgitte Søgaard Holm, direktør for Investering & Opsparing i Finans Danmark.

Tallene viser, at udbredelsen af aktiesparekontoen for alvor tog fart fra sommeren 2020, hvor indskudsloftet blev hævet. Ved ordningens tilblivelse i begyndelsen af 2019 var indskudsloftet på aktiesparekontoen politisk fastsat til 50.000 kr. Da ordningen fyldte halvandet år, blev loftet fordoblet, så det fra 1. juli 2020 var muligt for danskerne at indskyde op til 100.000 kr. på deres aktiesparekonti. I aktiesparekontoens første halvandet år blev der oprettet 66.000 konti, mens der det efterfølgende halvandet år blev oprettet 151.000 konti.  7 ud af 10 danskere, der har en aktiesparekonto, har altså oprettet kontoen, efter indskudsloftet blev hævet.

”Vi oplever i disse år en stor stigning i interessen for at investere blandt danskerne, så det er naturligt, at stadigt flere danskere får øjnene op for aktiesparekontoen. Vi kan se, at stigningen i antallet af konti har taget fart efter sommeren 2020, hvor indskudsloftet blev hævet. Det tyder på, at indskudsloftets størrelse har stor betydning for udbredelsen af aktiesparekontoen. Vi håber derfor, at man fra politisk side vil se positivt på muligheden for at hæve indskudsloftet igen, da det kan være mere til at rykke investeringskulturen yderligere,” siger Birgitte Søgaard Holm.

Note: Finans Danmarks seneste opgørelse af antallet af aktiesparekonti fra april 2021 var baseret på en optælling af antal oprettede aktiesparekonti hos bankerne, mens Euronext’s opgørelse er baseret på antal depoter tilhørende aktiesparekonti. Afvigelser forekommer i det omfang der ikke oprettes depot samtidig med kontoen.

Få opdateringer på mail

For dig, der ikke vil gå glip af nyheder fra Finans Danmark.

Tilmeld nyheder

Finans Danmark er interesseorganisation for bank, realkredit, kapitalforvaltning, værdipapirhandel og investeringsfonde i Danmark. Vores medlemmer er realkreditinstitutter, banker, sparekasser, andelskasser, danske filialer af udenlandske banker og investeringsfonde.

Læs mere om Finans Danmark og vores arbejde