Prisstigningerne sætter nye rekorder, og renterne stiger. Trods nedgang på det seneste er energipriserne fortsat langt højere end for bare to år siden. Dermed bliver det en dyr vinter for mange familier, selvom de skærer ned på forbruget.
Hver tredje familie i Danmark er særligt påvirket af de høje priser på opvarmning lige nu. Men der er store forskelle på, hvor store udgifterne er. Mens flertallet af danske familier står til en samlet merregning som følge af høje priser og rentestigninger på mellem 1.500 og 5.000 kroner om måneden, så kan de fleste familier, der både har en dyr varmekilde og får højere rente på deres rentetilpasningslån, risikere en øget månedlig merregning på mellem 4.500 og 9.500 kroner.
”Mange danskere vil opleve, at økonomien strammer til på en måde, de ikke har oplevet i mange år. Min klare opfordring er, at man tager fat på sin bankrådgiver, hvis man ikke kan få budgettet til at hænge sammen. Banken kan hjælpe med at få samlet et overblik over økonomien og mulighederne. Jo før, man sætter ind, jo bedre løsninger kan banken hjælpe med at finde for den enkelte familie,” siger Ulrik Nødgaard, administrerende direktør i Finans Danmark.
Energipriser, inflation og stigende renter presser økonomien
En tredjedel af de danske husstande har olie- eller gasfyr eller andre dyre varmekilder og bliver derfor påvirket af de forhøjede energipriser. Seks ud af ti af familier med de dyre opvarmningstyper står til en stigning i varmeregningerne på mellem 1.000 og 2.500 kroner om måneden, mens tre ud af ti risikerer en merregning på over 2.500 kroner. Særligt udsatte er familier med gasfyr, for det tegner til, at naturgassen kan ende på et prisniveau, der i denne fyringssæson er tre gange højere end i 2020.
De højere energipriser og pressede forsyningskæder har også skubbet til priserne på fødevarer og andre forbrugsvarer, som er steget betydeligt gennem den senere tid. Det betyder, at inflationen nu er over 10 procent. Det giver i sig selv merregninger til de fleste familier på mellem 1.000 og 3.000 kroner afhængig af blandt andet familiens størrelse.
Samtidig er renterne steget. Det påvirker familier med banklån og realkreditlån med rentetilpasning, som for nyligt har fået ny rente, eller som står til at få det i de kommende måneder.
”Der er stor forskel på, hvor hårdt de forskellige familier rammes af stigende priser og renter. Det afhænger ikke mindst af deres boligs stand og varmekilde, men også familiens brug af rentetilpasningslån spiller ind. Dermed kan man heller ikke pege på én løsning, der løser alle de pressede familiers udfordringer”, siger Ulrik Nødgaard.
10.000 kan komme i økonomiske vanskeligheder
Omkring 3,5 procent af alle danske familier og 6,5 procent af alle familier med dyre opvarmningstyper risikerer at få svært ved at få deres månedlige økonomi til at hænge sammen som følge af de stigende priser. Værst står det til for de knap 120.000 familier, der både har dyre opvarmningstyper og rentetilpasningslån, der har fået højere rente. I denne gruppe risikerer 8 procent – svarende til knap 10.000 - at komme i vanskeligheder. Det viser Finans Danmarks beregninger, hvor den enkelte families indkomst holdes op mod de øgede udgifter.
Flertallet har dog også gode opsparinger at trække på. Tager man højde for opsparingen, er det omkring en procent af de danske familier, som risikerer at løbe tør for midler og ende i egentlige betalingsproblemer inden for et år, hvis ikke deres situation forbedres.
”Udfordringerne er meget forskellige fordelt på de danske familier, og det er betryggende, at det store flertal faktisk har økonomi til at håndtere de høje priser. Det viser for mig, hvor vigtigt det er, at politiske hjælpepakker målrettes præcist, så netop de særligt udsatte får en hjælpende hånd, uden at vi skubber yderligere til inflationen,” siger Ulrik Nødgaard.
Læs analyseEksempel
Et regnestykke for merudgifter sammenlignet med 2020 for en familie med to børn boende i et ældre parcelhus med gasfyr, finansieret af et rentetilpasningslån:
Varmeregning: 2.500 kroner mere om måneden.
Gæld: Med en gæld på 1,5 mio. kroner finansieret med F-kort, F1 eller F3-lån, der bliver ramt af rentetilpasning omkring nytår 2022/23 er der en stigning i udgiften på 2.900 kroner om måneden (rentefradrag indregnet)
Inflation: Generelle prisstigninger på mad, tøj, oplevelser mv.: små 2.000 kroner ekstra om måneden
Elpriser: 3-400 kroner ekstra om måneden
Benzin og diesel: 4-500 kroner ekstra om måneden.
I alt: Samlet set får familien en merregning på omring 8.300 kroner om måneden – vel at mærke, hvis de bibeholder et uændret, normalt forbrug.