Boligejere omlagde lån for 191 mia. kr. i første halvår 2022

Publiceret 20-07-2022
Nyhed

De seneste seks måneder har boligejere optaget realkreditlån for knap 275 mia. kr., hvilket er det næsthøjeste i 27 år. Det er særlig ønsket om at omlægge lån, der driver udviklingen, mens interessen for at låne til køb af ny bolig falder. Det viser de nyeste tal fra Finans Danmark

I 1. halvår 2022 lånte realkreditinstitutterne ud for knap 391 mia. kr., hvoraf boligejerne stod for de 275 mia. kr. Udlånet er det næststørste siden statistikkens begyndelse i 1995 – kun overgået af 2. halvår 2019, hvor boligejerne optog lån for 361 mia. kr.

”Vi har i årets første seks måneder set en usædvanlig stor interesse for at optage realkreditlån. Det skyldes boligejernes ønske om at omlægge deres lån. Siden begyndelsen af året, er renterne steget, og det har åbnet muligheden for, at boligejere med et fastforrentet lån har kunnet skære op imod 30 pct. af deres restgæld. Den mulighed har mange gjort brug af i 2022”, siger Peter Jayaswal, direktør for realkredit og ejendomsfinansiering i Finans Danmark, og fortsætter:

”Vi skal tilbage til 2019 for at finde et halvår med flere omlægninger end i dag. I 2019 omlagde mange boligejere deres boliglån på grund af historisk lave renter. Dengang kunne boligejerne sikre sig en lavere månedlig ydelse, samtidig med at de var garderet mod fremtidige stigende renter, hvis de tog et fastforrentet lån”, siger Peter Jayaswal

I årets første seks måneder omlagde de danske boligejere lån for 191 mia. kr. 

 

Danskerne er tilbageholdende med at låne til en ny bolig

Mens boligejerne i stor stil omlægger deres realkreditlån, er lysten til at låne til en ny bolig faldet. I 1. halvår 2022 optog boligejerne realkreditlån for lidt over 63 mia. kr. i forbindelse med ejerskifte. Det er et fald på 24 pct – svarende til 20,5 mia. kr. – i forhold til samme periode sidste år.

”Interessen for at købe en ny bolig er faldet i første halvår 2022 sammenlignet med samme periode sidste år. Det kan skyldes, at der blev handlet ekstraordinært mange boliger under pandemien, og dermed har mange fået realiseret deres boligdrømme. Samtidig oplever danskerne, at det er blevet dyrere at leve. Stigende renter og forbrugerpriser betyder, at pengene rækker kortere, og det kan lægge en dæmper på købelysten. Udlånet til boligkøb i første halvår ligger dog stadig på et højt niveau sammenlignet med tidligere år” siger Peter Jayaswal.

 

Hent statistik

Få opdateringer på mail

For dig, der ikke vil gå glip af nyheder fra Finans Danmark.

Tilmeld nyheder

Finans Danmark er interesseorganisation for bank, realkredit, kapitalforvaltning, værdipapirhandel og investeringsfonde i Danmark. Vores medlemmer er realkreditinstitutter, banker, sparekasser, andelskasser, danske filialer af udenlandske banker og investeringsfonde.

Læs mere om Finans Danmark og vores arbejde