Danskerne køber rekordmange huse til rekordhøje priser

Publiceret 18-06-2021
Nyhed

Danskerne har sat en ny rekord for huskøb i årets første tre måneder, trods rekordhøje priser på landsplan og forholdsvist små rabatter ved hushandler. Det viser de nyeste tal fra Finans Danmark. Samtidig forventer mere end hver anden dansker, at boligpriserne fortsat vil stige i de kommende 12 måneder.

I 1. kvartal 2021 var der 13.632 handler med parcel- og rækkehuse. Det er det højeste antal hushandler i et kvartal siden statistikkens start i 2004. Samtidig handles parcel- og rækkehuse til priser, der er 11,6 pct. højere end for et år siden.

”Danskerne har lige sat en ny rekord med antal købte huse i et kvartal. Det til trods for, at både første og fjerde kvartal plejer at være de tidspunkter på året, hvor der typisk sælges færrest boliger. Men sådan har det ikke været i årets første tre måneder. Den store efterspørgsel efter huse i et marked med forholdsvis få til salg er også med til at presse priserne i vejret. Handelspriserne er nemlig steget i alle landsdele det seneste år,” siger Ane Arnth Jensen, viceadministrerende direktør i Finans Danmark.

 

Mindre rabat

Trods de høje priser bliver der givet forholdsvis små rabatter ved hushandler. I gennemsnit gives der et nedslag på omkring 2,3 pct. fra den senest annoncerede pris. For et år siden var det gennemsnitlige nedslag i prisen på ca. 3,8 pct. Der svarer til, at et hus på 140 kvm i gennemsnit handles omkring 52.000 kr. ned i pris, mens huskøberne i 1. kvartal af 2020 i gennemsnit handlede mere end 78.000 kr. af prisen.

”Det er blevet sværere for huskøberne at presse prisen ned ved forhandling med sælger om salgsprisen, når den endelige aftale skal indgås. Sælgerne står ofte i en god position i et marked med mange handler og forholdsvis få huse til salg. Med de højere udbudspriser og mindre afslag skal køberne indstille sig på at betale næsten 230.000 kr. mere for et typisk hus på 140 kvm end for et år siden,” siger Ane Arnth Jensen.

 

Danskerne forventer fortsat stigende boligpriser

Salgsprisen på et typisk hus på 140 kvm er nu i gennemsnit godt 2,2 mio. kr. Det er 230.000 kr. mere end for blot et år siden. Samtidig forventer danskerne fortsat stigende boligpriser. I en undersøgelse fra Epinion, foretaget for Finans Danmark, svarer næsten 56 pct. af respondenterne, at de tror, priserne på ejerboliger vil stige de kommende 12 måneder.

”Flertallet af danskerne forventer stigende boligpriser det kommende år, og det kan i sig selv bidrage til, at boligpriserne stiger. Vi er forhåbentlig snart på den anden side af corona-pandemien, og en genåbning af samfundet kan betyde ændringer i danskernes adfærd og præferencer. Det bliver interessant at se, hvordan det kan påvirke boligmarkedet. Men det er vigtigt, at man som boligkøber først og fremmest tager udgangspunkt i egne behov og økonomi og ikke lader sig påvirke af forventning om, at priserne stiger,” siger Ane Arnth Jensen.

 

Kristine Racina

Senior presserådgiver

Få opdateringer på mail

For dig, der ikke vil gå glip af nyheder fra Finans Danmark.

Tilmeld nyheder

Finans Danmark er interesseorganisation for bank, realkredit, kapitalforvaltning, værdipapirhandel og investeringsfonde i Danmark. Vores medlemmer er realkreditinstitutter, banker, sparekasser, andelskasser, danske filialer af udenlandske banker og investeringsfonde.

Læs mere om Finans Danmark og vores arbejde