Boligpriserne sætter ny rekord

Publiceret 20-09-2021
Nyhed

Danskerne køber boliger til rekordhøje priser i 2. kvartal 2021, men udbuddet vokser, og bolighandlerne bliver færre. En udvikling som kunne tyde på en afdæmpning i markedet. Det viser de nyeste tal fra Finans Danmark.

Boligkøberne har i 2. kvartal betalt rekordhøje priser. Salgspriserne for huse steg for femte kvartal i træk og kom op på over 2,3 mio. kr. for et gennemsnitligt 140 kvm hus i hele landet. Det er en stigning på 15 pct. i forhold til 2. kvartal sidste år. Også ejerlejligheder satte ny rekord i 2. kvartal med salgspriser på knap 2,7 mio. kr. for en gennemsnitlig 80 kvm lejlighed i hele landet. Det er en stigning det seneste år på knap 16 pct., og dermed er det tiende kvartal i træk, at vi ser stigende priser for ejerlejligheder.

”Historisk set har priserne for landets boliger været moderat stigende siden finanskrisens afslutning. Selvom
Corona-pandemien har medført større prisstigninger, end vi normalt ser, må de prisstigninger formodes at aftage i takt med, at samfundet vender tilbage til en lidt mere normal hverdag,” siger Ane Arnth Jensen, viceadministrerende direktør i Finans Danmark.

 

Færre solgte boliger, men flere til salg 

De fortsat stigende priser har muligvis fået flere boligkøbere til at slå koldt vand i blodet og ikke sætte sin underskrift på købsaftalen. Antallet af handler faldt for huse og ejerlejligheder hhv. 4 pct. og 17 pct. i 2. kvartal i år i forhold til 1. kvartal. Historisk set har gennemsnittet af antal handler ligget hhv. 20 pct. og 9 pct. højere for huse og ejerlejligheder i 2. kvartal i forhold til 1. kvartal. En tilbagegang i handler mellem første og andet kvartal er ikke set før for huse i hele statistikkens 17. årige historie. Og for ejerlejligheder har der kun én gang før været en tilbagegang i antallet af handler af samme størrelse som vi ser i 2. kvartal 2021. Der blev dog stadig købt og solgt 1.876 flere huse og 556 ejerlejligheder i 2. kvartal i år i forhold til 2. kvartal sidste år.

”Færre boligkøb i 2. kvartal sammenlignet med 1. kvartal skal ses i forhold til den usædvanlige høje aktivitet, vi havde i 1. kvartal. Normalt ser vi en stigning i antallet af solgte boliger i 2. kvartal i forhold til 1. kvartal, men i år ser vi et fald for både huse og ejerlejligheder. Ser vi på antallet af handler i 2. kvartal 2021, ligger vi stadig et pænt stykke over niveauet fra samme periode sidste år. Dermed tyder faldet på en normalisering af boligmarkedet,” siger Ane Arnth Jensen.  

I 2. kvartal fik boligkøbere også flere muligheder at vælge imellem. Udbuddet af ejerlejligheder steg med 18 pct. i forhold til 1. kvartal. Normalt ser vi i gennemsnit 7 pct. flere til salg i 2. kvartal. For huse kom der kun lidt flere til salg, nemlig 1 pct. Det betyder, at der kom ca. 300 flere huse til salg, hvilket er noget under de gennemsnitlige 1.500 flere til salg, vi normalt ser i 2. kvartal. 

”Udviklingen for ejerlejligheder overgår den stigning, vi normalt ser mellem første og andet kvartal. Dog skal denne udvikling ses i forhold til det historisk lave niveau, vi kommer fra. Dermed ser stigningen i antallet af boliger til salg markant større ud, end den i realiteten er, og dermed er den nuværende udvikling kun med til at bekræfte, at boligmarkedet er ved at finde et mere normalt leje,” siger Ane Arnth Jensen.

 

Hent statistik

 

Få opdateringer på mail

For dig, der ikke vil gå glip af nyheder fra Finans Danmark.

Tilmeld nyheder

Finans Danmark er interesseorganisation for bank, realkredit, kapitalforvaltning, værdipapirhandel og investeringsfonde i Danmark. Vores medlemmer er realkreditinstitutter, banker, sparekasser, andelskasser, danske filialer af udenlandske banker og investeringsfonde.

Læs mere om Finans Danmark og vores arbejde