Nordisk samarbejde i finanssektoren styrker kampen mod cyberkriminalitet

Publiceret 10-04-2017
Nyhed

De nordiske banker øger nu samarbejdet for at bekæmpe cyberkriminalitet som er et stigende problem i Norden og resten af verden.

Banker og deres kunder er sårbare over for tyveri, hacking, svindel og andre former for cyberkriminalitet. Derfor udvides det eksisterende samarbejde i den norske FinansCERT til et nordisk samarbejde, Nordic Financial CERT.

Det er de tre nordiske storbanker, Danske Bank, Nordea og Den Norske Bank (DNB), der har taget initiativet. Ambitionen er at dele viden på tværs af den finansielle sektor for derved at styrke it-sikkerheden og holde de kriminelle stangen.

Hos Finans Danmark er digitaliseringsdirektør Michael Busk-Jepsen begejstret over, at det nu er lykkedes at skabe et endnu stærkere samarbejde på tværs af de nordiske lande. Netop samarbejde på tværs af sektoren og landene er vigtigt for effektivt at kunne bekæmpe cyberkriminalitet.

- Vi kan se, at de kriminelle bliver stadig mere organiserede, og at deres angreb bliver mere avancerede. Derfor er der behov for, at vi i sektoren samarbejder tæt, så vi hele tiden kan holde os et skridt foran forbryderne. Her er etableringen af et stærkere nordisk samarbejde i form af Nordic Financial CERT et meget vigtigt skridt, siger Michael Busk-Jepsen.

Finans Danmark har en tæt dialog med de danske banker om it-sikkerhed og behovet for et endnu stærkere samarbejde. Norge har været en inspirationskilde, da man der allerede for fire år siden oprettede den norske FinansCERT.

Tal fra Finans Danmark viser, at der alene i 2016 var mere end 1800 angrebsforsøg mod danske netbanker, og mængden af angreb var stigende gennem hele året. Heldigvis lykkedes det bankerne at forhindre tab i tre ud af fire tilfælde. Udviklingen i cyberangreb understreger dog samtidig vigtigheden af, at man i sektoren styrker samarbejdet om at bekæmpe truslen fra de it-kriminelle.

- Bekæmpelsen af cyberangreb handler i høj grad om viden. Både om hvor de kriminelle angriber henne, og hvordan de gør det. Netop derfor er det vigtigt, at vi har en fælles enhed som Nordic Financial CERT, hvor man kan indsamle og dele relevant data og viden om cyberangreb mellem aktørerne. Det er afgørende for cybersikkerheden i den finansielle sektor i Danmark og Norden nu og i fremtiden, lyder det fra Michael Busk-Jepsen

- Vi håber samtidig, at vi kan være med til at inspirere andre sektorer, så vi sammen - på tværs af sektorer - kan forbedre cybersikkerheden i både Danmark og de nordiske lande” slutter Michael Busk-Jepsen.

Baggrund:
CERT er en forkortelse, som står for "Computer Emergency Response Team". Formålet med Nordic Financial CERT er at beskytte nordiske finansielle institutioner mod cyberangreb rettet mod kundernes aktiver og samtidig at etablere et sikkerhedsnet under både de store og de mindre finansielle institutioner. Ambitionen er at skabe en nordisk finansiel sektor, der proaktivt, hurtigt og resolut kan identificere og forsvare sig imod cyberangreb.

Etableringen af et stærkere nordisk samarbejde om cybersikkerhed indgår som en central del i 2017-handlingsplanen for FSOR, Finansiel Sektorforum for Operationel Robusthed, som er et samarbejdsforum mellem danske myndigheder og centrale aktører i den danske finansielle sektor. Samarbejdet er forankret i Nationalbanken.

Se også: CYBERVISION 2020: Danmark skal være europamester i IT-sikkerhed 

 

Stine Luise Goll

PA- og kommunikationsdirektør

Få opdateringer på mail

For dig, der ikke vil gå glip af nyheder fra Finans Danmark.

Tilmeld nyheder

Finans Danmark er interesseorganisation for bank, realkredit, kapitalforvaltning, værdipapirhandel og investeringsfonde i Danmark. Vores medlemmer er realkreditinstitutter, banker, sparekasser, andelskasser, danske filialer af udenlandske banker og investeringsfonde.

Læs mere om Finans Danmark og vores arbejde