Hvert år i uge 11 er der Pengeuge på skoler i hele landet. Det er Finans Danmark, der står bag initiativet, hvor der undervises i finansiel forståelse i de ældste klasser. Op mod 800 bankansatte har i år tilsammen gæsteundervist i flere end 600 klasser i løbet af Pengeugen.
Pengeuge rundes af med en online konkurrence – Pengequizzen - hvor skolerne dyster mod hinanden på viden om økonomi og digital sikkerhed samt matematiske færdigheder.
Denne gang er det 7.F på Kildegård privatskole, der er løbet af med sejren, og de vinder dermed 10.000 kr. til klassekassen.
”Vi er stolte af Pengeuge, det har efterhånden vundet så meget indpas, at vi hvert år har lærere og elever med ombord, som tager emnet finansiel forståelse dybt seriøst, det giver sig også udslag i de flotte resultater til årets Pengequiz,” siger Stine Luise Goll, PA- og kommunikationsdirektør i Finans Danmark.
475 klasser deltog i årets Pengequiz, og det er vel at mærke klasser fordelt over hele landet og på samtlige de klassetrin, som Pengeuge henvender sig til.
Tillykke til de regionale vindere – videre til Europa
Ud over 7.F fra Hellerup, så kåres fire andre klasser i hver af landets øvrige regioner som regionale vindere. Det betyder, at 8.C fra Skt. Josefs skole i Roskilde, 9.A fra Mønsted skole i Viborg, 8.B fra Lillebæltskolen i Middelfart og 8. klasse fra Mentiqa i Nørresundby hver modtager en præmie på 5.000 kroner til klassekassen.
Eleverne fra 7.F får nu mulighed for at stille op mod de dygtigste elever fra hele Europa, når der til maj er Europæisk Pengequiz (European Money Quiz) i Bruxelles.
Fokus på finansiel forståelse er voksende mange steder i Europa, da det fra flere sider betragtes som en vigtig egenskab, særligt i en usikker tid. Et fokuspunkt i årets Europæiske Pengeuge (European Money Week) var blandt andet, hvordan unge kan opbygge modstandsdygtighed overfor bl.a. svindel gennem en styrket finansiel forståelse.
"Finansiel forståelse er højt på dagsordenen i Europa, hvor vi ser, at EU-Kommissionen og OECD har fokus på større udbredelse af ‘financial literacy’. Det samme ser vi i flere af vores europæiske nabolande, hvor der dels afholdes Pengeuge, som vi selv kender det med lokale tiltag, men samtidig har flere lande vedtaget ambitiøse, nationale strategier for at fremme den finansielle forståelse i samfundet. Dét fokus savner vi i dansk kontekst, for selvom vi klarer os godt og danske unges vidensniveau generelt er højt, er det ikke sikkert det varer ved på langt sigt. Vi håber derfor på et større fokus på emnet - også fra regeringens side," siger Stine Luise Goll.
Fakta - Pengeuge
Pengeuge finder sted hvert år i uge 11, hvor grundskolens ældste klasser samt 10. klasse og efterskoler sætter finansiel forståelse og privatøkonomi på skemaet.
Pengequizzen foregår også i uge 11, hvor eleverne skal bruge viden fra deres undervisning og svare på 20 spørgsmål om økonomi, digital sikkerhed og matematik. Vinderklassen kvalificerer sig desuden til European Money Quiz, som finder sted til maj i Bruxelles og arrangeres af European Banking Federation (EBF).
Næste udgave af Pengeuge finder sted den 9.-13. marts 2026.