Afkastforventningerne for 2. halvår 2025 rummer kun mindre ændringer i forhold til afkastforventningerne for 1. halvår 2025. For de fire obligationsklasser, som Rådet følger, er der over den samlede tidshorisont på 10 år tale om et fald i afkastet på 0,1 – 0,2 pct. point. De faldende afkast slår med enkelte undtagelser igennem både i første og anden halvdel af perioden.
For aktieklasserne Globale Aktier og Emerging Markets aktier ses tilsvarende tendenser.
For de resterende fire aktivklasser, der omfatter alternative og unoterede investeringer, slår de faldende afkast primært gennem i den første femårs-periode, hvorefter der de næste fem år forventes svagt stigende afkast.
”I kølvandet på indsættelsen af den nye administration i USA er der blevet tilkendegivet mange hensigter, der kan få væsentlige politiske og økonomiske konsekvenser, afhængig af hvordan og hvornår de i givet fald føres ud i livet. Det er rimeligt at antage, at der aktuelt ikke er fuld klarhed over, hvordan de mange udmeldinger fra den nye administration vil påvirke økonomien og de finansielle markeder i årene fremover. I den forbindelse er det vigtigt at være opmærksom på, at afkastforventningerne, som offentliggøres i dag, tager udgangspunkt i konsensus om markedsforventningerne hos flere internationale finanshuse, baseret på markedsdata ultimo 2024. Det bør også pointeres, at afkastforventningerne beskriver forventningerne til afkast over en længere tidshorisont og samtidig også indeholder et mål for usikkerheden om afkastene i form af standardafvigelser omkring de forventede afkast”, siger formanden for Rådet for Afkastforventninger, professor Jesper Rangvid, CBS.
De offentliggjorte standardafvigelser for de ti aktivklasser viser den forventede usikkerhed om afkastforventningerne. De stiger kun marginalt i forhold til dem, der har været gældende for 1. halvår 2025.
Rådets skøn for inflationsforventningerne baserer sig på en konsensusvurdering af inflationen de næste 10 år. I vurderingen inddrages de senest offentliggjorte forventninger fra Økonomiministeriet, Finansministeriet, De Økonomiske Råd og Nationalbanken. Desuden inddrages et 2-års skøn fra større danske finansielle institutioner. Kilderne indgår for de år, som de respektive prognoser omfatter. Rådets skøn over inflationen falder på den baggrund med 0,2 pct. point over den samlede tiårsperiode.
Som en del af afkastforventningerne offentliggøres desuden et horisontafkast (et såkaldt køb-og-hold afkast) for danske obligationer med en varighed på 3 år. Afkastet opgøres kort før afkastforventningerne offentliggøres ud fra aktuelle markedsdata (afrundet). Horisontafkastet er opgjort til 2,19 pct., mod et afkast i 1. halvår 2025 på 2,03 pct.
De langsigtede afkastforventninger, som omfatter perioden udover de første 10 år, opdateres kun en gang om året 1. november i forbindelse med offentliggørelsen af afkastforventningerne for 1. halvår.
De nye afkastforventninger træder i kraft pr. 1. juli 2025.
Allan Polack afløser Peter Engberg Jensen i Rådet.
I henhold til kommissoriet for Rådet for Afkastforventninger udpeges medlemmerne af Rådet af F&P og Finans Danmark. Rådets medlemmer skal være forskere eller andre sagkyndige. Rådets medlemmer skal være uafhængige, og må derfor ikke være del af den daglige ledelse af virksomheder tilknyttet F&P og Finans Danmark.
Peter Engberg Jensen har efter en længere årrække valgt at stoppe som sagkyndigt medlem af Rådet ved udgangen af 1. halvår 2025. Som afløser er udpeget Allan Polack, der i dag er professionelt bestyrelsesmedlem, og som fra sin tid som koncernchef i PFA og direktør for Nordea Asset Management har et dybtgående kendskab til investeringsområdet.
I forbindelse med skiftet udtaler Jesper Rangvid:
”Vi har i snart mange år i Rådet været begunstiget af ikke blot at kunne trække på Peter Engberg Jensens store viden om kapitalmarkeder og investeringsforhold, men også hans utrættelige energi og engagement. Vi i Rådet, sammen øvrige interessenter omkring Rådet, takker Peter for den store indsats. Vi er samtidig glade for at kunne byde Allan Polack velkommen i Rådet som afløser for Peter Engberg. Vi ser frem til samarbejdet med Allan, hvor vi vil få gavn af hans dybe indsigt både teoretisk og praktisk”.
For yderligere information henvises til Rådet for Afkastforventningers hjemmeside her
Om afkastforventningerne
Afkastforventningerne bliver anvendt til at beregne pensionsprognoser og afkastforventninger til kunderne.
Afkastforventningerne fastsættes med udgangspunkt i input fra en række finanshuse. Finanshusenes input for afkastforventningerne for 2. halvår 2025 er opgjort pr 31. december 2024.
Afkastforventningerne omfatter afkast for 10 aktivklasser på kort (1-5 år) og mellemlangt sigt (6-10 år). Rådet gennemgår i forbindelse med offentliggørelse af afkastforventningerne for 1. halvår også afkastforventningerne for lang sigt (11+ år).
Der offentliggøres også et mål for usikkerheden om afkastforventningerne til de enkelte aktivklasser i form af standardafvigelsen, der udtrykker størrelsen på mulige afvigelser fra det forventede afkast.