Når naturen og biodiversiteten påvirkes af f.eks. en virksomheds produktion, offentlige infrastrukturprojekter eller naturgenopretningsprojekter, er påvirkningen lokal. Men der finders ikke i dag solide data, der kobler økonomiske aktiviteter med påvirkningen af naturen i et specifikt geografisk område. Det betyder, at der ikke er et optimalt datagrundlag for det arbejde, som virksomheder og finanssektor gør i dag, for at indarbejde hensyn til naturen i forretningen. Derfor har Finans Danmark tilsluttet sig et internationalt forskningsprojekt, som skal bane vejen for solide, brugbare og lettilgængelige biodiversitetsdata.
”Når virksomheder i dag skal vurdere deres afhængighed og påvirkning af naturen, møder de et fragmenteret databillede og det er ofte kun muligt at bruge estimater, som ikke viser den faktiske påvirkning på naturen. Og den usikkerhed gives videre til os i finanssektoren, når der skal gives lån til virksomheder uden solide data om, hvorvidt penge kanaliseres i en mere naturpositiv retning. Det datagrundlag vil vi meget gerne bidrage til at forbedre sammen med Oxford University og en række andre organisationer verden over,“ siger Sinne Backs Conan, Europapolitisk direktør i Finans Danmark, der også har ansvar for biodiversitetsdagsordenen.
Helt konkret skal projektet arbejde med at koble satellitdata, som kan vise og følge naturens tilstand i et givent område til helt konkrete virksomheders aktiviteter og finansielle instrumenter så som grønne obligationer. Projektet bliver struktureret i en række pilotprojekter, som skal undersøge, hvordan satellitdata kan anvendes bl.a. i udformningen af biodiversitetskreditter, vurdering af naturrelaterede finansielle risici, forbedring af biodiversitetsdata om virksomheders værdikæder samt nationale grønne regnskaber. Finans Danmark rolle vil være at bringe bankers og kapitalforvalteres viden og erfaring med i projektet.
Projektet begynder i januar 2025 og løber over to år.
Fakta
Oxford har i samarbejde med en række partnere vundet et udbud fra European Space Agency til at gennemføre det toårige projekt: Leveraging Earth Observation for Nature Finance.
Kernemedlemmerne i forskningskonsortiet består af: University of Oxford, University of Copenhagen, Assimila, Vizzuality, Habitat, UNEP WCMC, Global Canopy, IIASA, The Biodiversity Consultancy, UNEP-FI.
Finans Danmark vil sammen med mere end 15 andre organisationer, virksomheder og banker bidrage med relevant input til projektets pilotprojekter.