Klagenævnet for erhvervskonto er nu på plads. Det er etableret som en særskilt afdeling under Det Finansielle Ankenævn. Formandskabet består af en højesteretsdommer som formand og to landsdommere og en byretsdommer som næstformænd. Desuden er der partrepræsentation fra Dansk Industri (DI) og Dansk Erhverv (DE) og fra pengeinstitutterne. Det er Finans Danmark, der er stifter af ankenævnet.
”Vi og vores medlemmer er enige i, at erhvervsdrivende skal kunne tilbydes en konto i banken, så de kan drive deres forretning. Det gør bankerne sig allerede i dag umage med at kunne tilbyde. Men der kan opstå situationer, hvor banken må sige nej, og her skal den erhvervsdrivende kunne få efterprøvet sit afslag, ” siger Kjeld Gosvig-Jensen, juridisk direktør i Finans Danmark.
”Vi er glade for, at man fra politisk side har lyttet til erhvervslivet og sikret en klagemulighed for virksomheder, der får afslag på en basal betalingskonto. En konto er en helt grundlæggende forudsætning for at kunne drive virksomhed, og vi ser den nye klagemulighed som et vigtigt skridt mod at styrke retssikkerheden for danske virksomheder," siger vicedirektør Kim Haggren fra Dansk Industri.
"Flere af vores medlemmer har oplevet udfordringer med at få oprettet en basal erhvervskonto. Det er svært at drive en virksomhed eller en forening i Danmark uden at have en erhvervskonto, der kan benyttes til fx at sætte kontanter ind, foretage betalinger og overførsler og modtage penge fra det offentlige. Derfor er vi også glade for, at lovgivningen nu er på plads. Det er vigtigt for foreningerne, virksomhederne og dansk vækst. Nu vil vi selvfølgelig følge med i, hvordan loven kommer til at virke, og vi er glade for at repræsentere de erhvervsdrivende og foreningerne i klagenævnet”, siger Branchedirektør Louise Riisgaard fra Dansk Erhverv.
Dokumentation er afgørende
Det kan blandt andet være manglende efterlevelse af hvidvasklovgivningen, der kan få et pengeinstitut til at afvise en kunde. En del af de udfordringer, der tidligere har været, har handlet om, at kunderne ikke har leveret de nødvendige oplysninger, som er påkrævet efter hvidvasklovgivningen. Den problematik kan stadig forekomme, da det ligger som et krav i loven, at kunder skal levere den nødvendige dokumentation for at kunne få en konto.
”Vi er sikker på, at nævnet vil behandle sagerne så grundigt og effektivt som muligt, så virksomheder kan komme videre. Samtidig er det vigtigt, at virksomhederne leverer den nødvendige dokumentation, så sagerne kan afgøres på et oplyst grundlag," siger Kjeld Gosvig-Jensen.
Klagenævnet betyder, at tvister kan afgøres uden for domstolene, som det allerede sker ved ankenævnet for private kunder.
Afgørelserne i sagerne offentliggøres på nævnets hjemmeside.