Mange har sikkert prøvet at skulle overføre penge til en andens konto via sin net- eller mobilbank, og man må tjekke registrerings- og kontonummeret en ekstra gang for at være helt sikker på, at pengene blev sendt det rigtige sted hen. Som det er i dag, kan man nemlig ikke se, hvem modtageren er, når man overfører penge på denne måde mellem banker.
Men en ny løsning vil gøre det muligt. Finans Danmark har nemlig på vegne af sine medlemmer indgået en rammekontrakt med en leverandør, som vil kunne levere en sådan løsning til sektoren.
”Vi har rykket hurtigt på anbefalingen fra Svindel Task Forcen. Det betyder, at udviklingsarbejdet er klart til at blive sat i gang. Men vi mangler en hjemmel, før vi kan begynde at rulle løsningen ud. Der skal altså en lovændring til,” siger Michael Busk-Jepsen, digitaliseringsdirektør i Finans Danmark.
Reglerne om videregivelse af finansielle oplysninger forhindrer i dag, at løsningen kan tages i brug, da bankerne ikke må udveksle oplysninger om kontohavere. Men en regelændring er lige rundt om hjørnet. Ændrede EU-regler i Payment Services Regulation, som forventeligt vil blive forhandlet endeligt på plads af det danske EU-formandskab i 2. halvår 2025, vil nemlig snart gøre det muligt at udveksle de nødvendige oplysninger.
”Så det er om at få reglerne på plads hurtigst muligt. Så snart de er det for danske kroner, så er vi i bankerne klar til at sætte udviklingen i gang,” siger Michael Busk-Jepsen.
Stærkt våben
Kriminelle udnytter i dag, at bankkunder ikke kan se, hvem de overfører penge til. Det sker blandt andet i forbindelse med den såkaldte netbanksvindel, hvor en kriminel udgiver sig for at være eksempelvis fra banken. Her bilder den kriminelle ofret ind, at vedkommendes penge er ved at blive stjålet af kriminelle, og at ofret skal overføre penge til en såkaldt ”sikker konto”. Men det hele er fup, og pengene havner ikke på en sikker konto i banken men hos den kriminelle.
”Vores løsning vil være endnu et stærkt våben i kampen mod de kriminelle. For med den kan kunden tydeligt se, at det ikke er den ”sikre” konto, de bliver bildt ind, det er. Vi glæder os derfor til, at vi kan sætte løsningen endeligt i søen,” siger Michael Busk-Jepsen.