Fædre i finanssektoren bliver stadig bedre til at tage barselsorlov – og de holder den længere end fædre på resten af det private arbejdsmarked. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik. I landets banker og realkreditinstitutter afholdt 9 ud af 10 fædre, der fik barn i 2023, barsel. I gennemsnit tog de 12,6 uger – det er en stigning på 1,9 uger sammenlignet med 2022.
“Længere barsel for mænd gavner både familien og ligestillingen i samfundet. Det bryder med traditionelle kønsroller og viser, at omsorgsarbejde ikke er kønsbestemt. Mænd får mulighed for at danne stærkere bånd til deres børn i en afgørende fase af livet. Samtidig fremmer det diversiteten og ligestillingen i virksomhederne, når begge køn tager barsel og dermed er kortere tid fraværende fra arbejdsmarkedet. Det er win-win,” siger Stine Luise Goll, Public Affairs- og kommunikationsdirektør i Finans Danmark, og fortsætter
“Den positive udvikling skyldes en god cocktail af finanssektorens overenskomst fra 2023, som ligestillede retten til betalt barsel mellem fædre og mødre pr. 1. april 2023, lovbestemt øremærket barsel til fædre og en bred støtte fra ledelserne i finanssektoren. Kort sagt har vi skabt både de rigtige rammer og en kultur, hvor barslende fædre får opbakning fra organisationerne, ledelsen og kollegaerne. Det er meget tilfredsstillende at se så konkrete beviser for, at når vi ændrer rammerne, så skaber det reel forandring.“
Fra april 2023 har det været en del af overenskomsten i den finansielle sektor, at fædre samt medmødre får 10 ekstra ugers barsel med fuld løn, så barslen ligestilles mellem mænd og kvinder. Den finansielle sektor har derfor som den første i Danmark en overenskomst med 26 ugers barsel med løn – uanset køn.
Den positive udvikling i at mænd tager længere barsel ses også generelt i den private sektor. Her er barsellængden steget fra 7,8 uger for børn født i 2022 til 10,3 uger for børn født i 2023. Det er 2,3 uger færre end i finanssektoren.