Hovedpointerne i ekspertgruppens udspil er:
1. Få målgrupper og særregler
2. Individuelt tilrettelagt indsats for borgerne
3. Værdigt sanktionssystem i balance
4. Nedlæggelse af jobcentrene og fri organisering
5. Mere plads til a-kasser og private leverandører
6. Fra proceskrav til resultatstyring.
Beskæftigelsessystemet er et vigtigt sikkerhedsnet i vores samlede velfærdssystem, derfor er det afgørende, at det er effektivt og ubureaukratisk – og tager udgangspunkt i hjælpe den enkelte. Vi har fortsat et arbejdsmarked, hvor der er brug for alle.
Finans Danmark er særligt optaget af, at ekspertgruppen både lægger op til et opgør med de mange komplekse regler og samtidig har øje for, at det er indsatsen over for borgerne, der skal være i fokus. Det giver derfor mening, at man i højere grad går fra proceskrav til resultatstyring.
I forhold til organiseringen af beskæftigelsesindsatsen er det væsentligt, at der i højere grad lægges op til, at de aktører, der kender det relevante arbejdsmarked fortsat, spiller en væsentlig rolle. Det er naturligvis vigtigt i de videre forhandlinger, at der sikres en klar struktur for aktørerne.
”Finans Danmark er som interesse og arbejdsgiverorganisation for den finansielle sektor tilfreds med, at ekspertgruppen for fremtidens beskæftigelsesindsats med deres anbefalinger får lagt et godt fundament for de kommende forhandlinger om fremtidens beskæftigelsessystem, som også er i stand til at håndtere eventuelle fremtidige udsving på arbejdsmarkedet,” siger Morten Schønning Madsen, direktør i Finans Danmark/Arbejdsgiver.
Nu skal ekspertgruppens anbefalinger behandles politisk. Men det er Finans Danmarks vurdering, at der er lagt et godt spor for de kommende forhandlinger.