Vores samfund er i dag blevet langt mere digitalt, og færre og færre anvender kontanter. Det har samtidig den glædelige tendens, at bankrøveriet er forsvundet.
”Når vi forbrugere kun i et beskedent omfang bruger kontanter, og bankerne ikke ligger inde med dem, så giver det ikke meget mening at trække en elefanthue over hovedet og sige ”hit med pengene”. For der er ikke nogen,” siger Michael Busk-Jepsen, digitaliseringsdirektør i Finans Danmark.
Tendensen har være nedadgående siden 2000, hvor der blev registreret 221 bankrøverier i Danmark. De seneste seks år er der registreret i alt 13 bankrøverier – de seneste to år dog ikke et eneste. Og det er noget, der bliver set på med stor interesse i andre lande.
”Da vi sidste år kunne konstatere, at der ikke havde været nogen bankrøverier for første gang, trak det overskrifter i hele verden. Det vidner om, at vi er langt mere digitale og betaler langt mere digitalt end i langt de fleste andre lande. Vi har også MobilePay, som adskiller sig fra betalingstilbuddene i mange andre lande, og som gør det let også at betale mellem private,” siger Michael Busk-Jepsen
Bankrøveren er blevet digital
Nul bankrøverier betyder dog ikke, at vi undgår økonomisk kriminalitet i Danmark. De kriminelle er i stedet blevet digitale og stjæler penge fra folk via netbanksvindel, kortsvindel, kærlighedssvindel, investeringssvindel osv.
”Forskellen fra bankrøveriet i gamle dage, og det vi ser i dag, er, at vi alle kan blive udsat for det. Derfor skal vi alle have paraderne oppe og være kritiske overfor de ting, vi bliver præsenteret for. Hvis man bare skal huske sig selv på et enkelt råd i den forbindelse, så er det, at banken eller politiet aldrig vil bede dig om at overføre penge til en anden konto. Aldrig. Hvis nogen beder dig om det – uanset hvor troværdigt det lyder – så skal alle alarmklokker ringe. For så er det bankrøveren, der er på vej til at stjæle dine penge,” siger Michael Busk-Jepsen.