”Det er fra banken. Dit kort er blevet hacket. Jeg tager det med tilbage til banken og sørger for, at du får et ny.”
Sådan kunne det lyde fra personen uden for hoveddøren i de i alt 1.390 sager om falske bankbude, som landets banker har registreret i årets første 10 måneder. Det er næsten fem sager om dagen – ugens syv dage.
Modsat sagerne om netbanksvindel, hvor den kriminelle oftest kontakter sit offer på telefonen og får ofret til at overføre penge via mobil- eller netbank, så står ofret altså direkte ansigt til ansigt med den kriminelle i sagerne om falske bankbude, og ”buddet” vil oftest også bede om at komme ind i hjemmet hos ofret. Eventuelt under påskud af at ville hjælpe ofret med at få sikret andre værdier som kontanter og smykker.
”Det er meget grænseoverskridende og uhyggeligt, når de kriminelle udgiver sig for at være bankbude. Desværre kan vi konstatere, at det er en metode, de kriminelle benytter i stor stil lige nu,” siger Michael Busk-Jepsen, digitaliseringsdirektør i Finans Danmark.
Metoden er tilsyneladende også lukrativ. 20,5 mio. kroner er blevet stjålet på denne måde i årets første 10 måneder. Det gennemsnitlige tab pr. sag er 14.700 kroner.
”Jeg opfordrer alle til at være opmærksomme på denne form for kriminalitet. Luk ikke op for fremmede, der påstår at være fra banken. Banken kommer ikke ud og henter kort og lignende. Så hvis nogen påstår det, så taler de ikke sandt,” siger Michael Busk-Jepsen.
Tallene fra bankerne viser også, at det særligt er ældre over 75 år, der er ofre for denne type kriminalitet.
”Vi er et stærkt tillidsbaseret samfund, og vi har tillid til, at vores medmennesker taler sandt og vil os det bedste. Det er desværre ikke altid rigtigt. Så udbred gerne kendskabet til denne aktuelle svindeltrussel, og del den især med ældre personer i din omgangskreds. Vi skal sammen have stoppet den kedelige statistik,” siger Michael Busk-Jepsen.
Fakta
Sager i alt første 10 måneder 2024: 1390
Tab i alt: 20.445.168 Dkk
Tab pr. sag: 14.707 Dkk
Tallene er et sektorestimat beregnet ud fra indhentede tal fra pengeinstitutter, der dækker ca. 2/3 af markedet.