I finanssektoren drager vi stor fordel af at have en næsten lige fordeling af dygtige kvinder og mænd i vores arbejdsstyrke. Fordelingen er med til at sikre stærke, mangfoldige og innovative finansvirksomheder, som hver dag leverer mærkbar værdi til kunder og ejere.
Det er et vigtigt udgangspunkt, vi gerne vil værne om. Men vi er udfordret, når vi ser på, hvilken arbejdsstyrke, vi får brug for i fremtiden.
I finanssektoren oplever vi nemlig - ligesom mange andre vidensintensive sektorer og virksomheder - en stigende digitalisering. Det betyder, at vi i de kommende år får behov for at rekruttere markant flere medarbejdere med en IT- eller STEM-baggrund. Her får vi brug for flere både dygtige kvinder og mænd. Desværre kan vi se, at kvinderne mangler. Det skal vi have gjort noget ved.
Kønsopdelt uddannelsesvalg reproducerer et kønsopdelt arbejdsmarked
Danmark har fortsat et meget kønsopdelt arbejdsmarked. Det skyldes fastgroede kønsstereotyper, når det kommer til uddannelses- og karrierevalg. Kvinder vælger velfærdsuddannelser - mænd vælger håndværk eller tekniske uddannelser. Sådan har det været historisk set, og vi har endnu ikke haft held til at bryde mønsteret.
Det kønsopdelte uddannelsesvalg og arbejdsmarked udfordrer virksomhedernes rekrutteringsgrundlag. For ved en manglende kønsbalance bliver puljen af fremtidens arbejdsstyrke til den enkelte virksomhed hverken bred eller mangfoldig nok. Og det er det, vi nu er vidne til, når det kommer til medarbejdere med IT- eller STEM-baggrund.
Ser vi bredt ud over de IT-uddannelser på landets universiteter, som finanssektoren typisk rekrutterer fra, er det generelt gået den forkerte vej med kønsfordelingen. I årets optag udgør kvinderne således i gennemsnit kun 25 pct. af de studerende på disse uddannelser.
ITU’s Digitalt design og interaktive teknologier udgør en sjælden undtagelse med flere kvinder end mænd, selvom der også her er sket et betydeligt skred i år mod færre kvinder og flere mænd. Og på ITU’s Data Science, SDU’s Datalogi og Kunstig intelligens samt på Aalborg Universitets Datalogi ser man nogle små forbedringer i form af en lidt større andel kvinder. Det er godt.
Men på alle de øvrige IT-universitetsuddannelser, som finanssektoren typisk rekrutterer fra, er det gået fra slemt til værre. Sidste år udgjorde andelen af kvinder i optaget på disse uddannelser 29 pct.
Den udvikling skal vi have vendt. For når finansvirksomheder står over for at skulle ansætte flere medarbejdere med digitale kompetencer, bliver det en stor fordel at have et så bredt og mangfoldigt rekrutteringsgrundlag som muligt. En ligelig kønsbalance er ikke blot ønskværdig for trivslen på arbejdspladsen, men styrker også grundlaget for fremtidig vækst, værdi og innovation i virksomhederne.
Digitalisering er fremtiden
Rekrutteringsgrundlaget for finansvirksomhederne er imidlertid for tyndt, når kun 25 pct. af de IT- og STEM-studerende er kvinder. Det er en udfordring, som rammer finansvirksomheder – men også mange andre vidensintensive virksomheder, som i fremtiden får brug for medarbejdere med skarpe digitale kompetencer. For fremtiden er i høj grad digital.
Hvis vi som samfund i fremtiden skal kunne udnytte de muligheder, som teknologien bringer, er det afgørende at investere i flere digitale kompetencer. Kvalificerede medarbejdere med IT- og STEM-baggrund er nødvendige for at kunne løfte de mange udfordringer og muligheder, som digitaliseringen medfører. Digital transformation, dataanalyse, automatisering og kunstig intelligens ændrer løbende den måde virksomhederne opererer på. Og det kræver medarbejdere med avancerede tekniske kompetencer, der kan arbejde sammen med nye teknologier, for at virksomhederne kan øge produktiviteten og innovationen.
Lad os sætte os sammen
Vi har en fælles interesse i – på tværs af erhvervsliv, uddannelsesinstitutioner og samfund - at tackle udfordringerne med at kunne rekruttere den bedst mulige fremtidige digitale arbejdsstyrke. Det gør vi bedst i fællesskab, og ved at gøre op med det generelle kønsopdelte uddannelsesvalg, som reproducerer et alt for kønsopdelt arbejdsmarked.
I Finans Danmark vil vi derfor tage initiativ til at invitere relevante partnere til en drøftelse af, hvordan vi i fællesskab kan igangsætte initiativer, som gør digitale uddannelser og job mere eftertragtede – ikke mindst for kvinderne.