Iværksættere og vækstvirksomheder er fuldstændig afhængige af at have adgang til tilstrækkelig kapital. Uden denne adgang går Danmark glip af innovation og vækst, som kan løse vores udfordringer inden for klima, sundhed, og som kan bidrage til at sikre velstanden og velfærden for de næste generationer. Derfor lancerer Dansk Industri (DI) og Finans Danmark tre konkrete forslag, som skal gøre det mere attraktivt at investere i iværksættere og vækstvirksomheder, ligesom bankerne får bedre muligheder for at hjælpe succesfulde vækstvirksomheder med finansiering.
”Det er komplet uforståeligt, at Danmark skubber talent og stærke virksomheder til udlandet på grund af komplekse låne- og skatteregler. Det kræver mod at starte en virksomhed, og derfor giver det ikke mening, at vi i den sårbare vækstfase straffer med tårnhøje skatter og unødvendige benspænd. Derfor håber vi også på, at Christiansborg retter op på det uhensigtsmæssige system, som sender talenterne over landegrænsen”, siger Sine Linderstrøm, chef for iværksætteri i DI.
”Vi ser, at flere succesfulde vækstvirksomheder har svært ved at få lån i bankerne til konkurrencedygtige priser. Finanstilsynets regler sige nemlig, at de skal markeres som særligt risikable, fordi de ikke har leveret sorte tal på bundlinjen – men det er i disse tilfælde helt efter planen, for hele indtjeningen bliver investeret i ny vækst. Her vil vi gerne have flere nuancer ind i regelsættet, så bankerne kan yde lån til de vækstvirksomheder, der under den hurtige vækststrategi faktisk har bygget en levedygtig forretning op, der kan hvile i sig selv”, siger Niels Arne Dam, cheføkonom i Finans Danmark.
De tre forslag:
- Udskyd tvungen overgang fra realisations- til lagerbeskatning i op til fem år ved børsnoteringer. Ejere og investorer i børsnoterede virksomheder kan typisk ikke sælge deres aktier i en periode efter børsnoteringen, hvorfor det kan give likviditetsproblemer, når ejeren en gang årligt skal betale skat af aktiernes værdi (lagerbeskatning).
- Indfør simplere, lavere og mere ensartet beskatning af kapital- og aktieindkomst. Herunder skal en hovedaktionærmodel udvikles, der skal sikre mod en utilsigtet konvertering af reel arbejdsindkomst til kapitalindkomst.
- Tilpas Finanstilsynets regnskabsregler, så banker ikke skal markere visse udlån til vækstvirksomheder som OIK (objektive indikationer for kreditforringelse) og tildele en dårlig rating i kreditvurderingen, hvilket gør lånet uforholdsmæssigt dyrt.
Analyse: Risikovillig kapital er afgørende
Iværksættere skaber hvert tiende job i den private sektor, men samtidig viser en ny analyse fra DI og Finans Danmark, at startkapital er helt afgørende for en virksomheds vækstrejse. Analysen viser blandt andet, at det kun er 7 procent af iværksættervirksomheder, etableret i 2014-18 med en samlet balance på under 250.000 kr., der havde flere ansatte to år efter deres opstart.
Ser vi derimod på virksomheder med en balance på over 1 mio. kr., havde op imod en fjerdedel flere ansatte to år efter opstart. Vækstiværksættere hvor nyskabelse ofte er en del af forretningsmodellen f.eks. it, biotech, clean tech og nye typer af elektronik starter ofte med mere kapital end andre brancher. De bruger tilmed ofte en del år på ren udvikling af deres produkt og forretningsmodel – år hvor de ikke tjener nogen penge, men derimod har store udgifter til produktudvikling.
Læs DI’s og Finans Danmarks udspil Læs DI's og Finans Danmarks analyse