Halvårsregnskaberne for de største danske kreditinstitutter viser et resultat efter skat på 26,2 mia. kr., hvilket er det højeste siden lavkonjunkturen, der satte ind i slutningen af 00’erne. Egenkapitalforrentningen er også styrket, men der er dog ikke tale om en rekord. Det skyldes, at bankerne i perioden siden 2017 har øget deres kapitalpolstring. Det betyder, at selv om indtjeningen målt i kroner og øre er det højeste i mange år, er det ikke nok til at forrente det større kapitalgrundlag lige så godt som i første halvår 2017.
”Det flotte resultat i første halvår 2023 skal holdes op imod, at bankerne i denne periode har haft medvind på næsten alle fronter – normalisering af renterne, lave nedskrivninger og en gunstig udvikling på de finansielle markeder. Men på trods af, at så mange faktorer har spillet i bankernes favør, så leverer de altså et afkast, der kun omtrent rammer niveauet i de øvrige danske virksomheder. Sammenligner vi bankernes gennemsnitlige indtjening siden 2017 med andre danske virksomheders, er det dog tydeligt, at bankerne har haltet mærkbart efter det øvrige erhvervsliv”, siger Ulrik Nødgaard, administrerende direktør for Finans Danmark, der samtidig peger på, at bankernes aktuelle indtjeningsniveau nu lever op til, hvad bl.a. IMF mener, at banker bør kunne præstere, hvis vi på sigt skal have en sund og robust banksektor.
Den styrkede indtjening er primært drevet af nettorenteindtægterne, der er steget som følge af det normaliserede rentemiljø. Det har gjort det muligt for bankerne at retablere en positiv indtjening på både indlån og udlån efter en lang periode med negative renter, der har presset bankernes forretningsmodel. Bankernes rentemarginal – altså forskellen på bankernes indlåns- og udlånsrente – er øget fra et lavt niveau og er nu tilbage på niveauet fra midt 00’erne.
Perioden har også været præget gunstige forhold på de finansielle markeder, hvilket har påvirket kursreguleringerne positivt. Hertil kommer de meget lave nedskrivninger i første halvår af 2023, som også har bidraget positivt til bankernes indtjening. Det afspejler blandt andet, at danske virksomheder generelt er velkonsoliderede og er kommet godt igennem de seneste års kriser. Og selv om vi har set et stigende antal konkurser i 2023, er det sket blandt virksomheder uden betydelig bankfinansiering.
”Det er imidlertid vigtigt at være opmærksom på, at det er svært at tro på, at nedskrivningerne forbliver på det nuværende lave niveau. Aktuelt skal mange virksomheder håndtere stigende rente- samt lønomkostninger, og de kan blive yderligere udfordret på indtjeningen, når og hvis den længe ventede afmatning i økonomien sætter ind. Det kan øge bankernes tab i de kommende år”, siger Ulrik Nødgaard.
Læs hele analysen