Af Ulrik Nødgaard, administrerende direktør, Finans Danmark
Danmark er et stolt foreningsland. En tradition, som landets banker hvert år bakker op om med støtte og sponsorater. Foreninger er med til at gøre Danmark til det land, vi er, hvor mange yder en frivillig indsats for fællesskabet.
Kulturminister Jakob Engel-Schmidt har bebudet, at regeringen snart er klar med konkrete løsninger, så foreningerne ikke drukner i bøvl og bureaukrati i mødet med banken eller kommunen.
De løsninger glæder vi os i Finans Danmark meget til at se. Vi har i flere år peget på, at her er der et problem. Derfor har vi for et par år siden udarbejdet et idékatalog til, hvordan man kan lette byrder og bureaukrati. Ideerne blev til i samarbejde med en lang række foreninger.
Bekæmpelsen af økonomisk kriminalitet er vigtig, og den fælles indsats med myndighederne om at stoppe økonomisk kriminalitet skal fortsætte. Men indsatsen skal i videst muligt omfang ikke bebyrde helt almindelige og lovlydige bankkunder.
Lad eksperter finde en holdbar løsning
Helt konkret har vi også foreslået, at regeringen nedsætter en ekspertgruppe, der skal komme med anbefalinger til, hvordan eventuelle unødvendige bureaukratiske byrder for både foreninger, privat- og erhvervskunder og banker kan minimeres til gavn for hele samfundet. Igen uden at sætte bekæmpelsen at økonomisk kriminalitet over styr.
For lad os være ærlige og realistiske. Hvorfor kan man ikke bare løse problemet? Hvorfor kan foreningerne ikke bare få en konto i banken uden at skulle igennem bureaukratimøllen? Hvorfor koster det noget for foreningerne at have den konto?
Svarene på de spørgsmål er lettere end løsninger.
En af årsagerne er, at loven kræver, at bankerne kender deres kunder. Bankerne er derfor forpligtet til løbende at indhente oplysninger hos kunderne. Det har afsæt i europæiske hvidvaskregler, og de kræver, at bankerne gennemfører administrativt tunge kontrolprocedurer. Disse procedurer kan kun ændres, hvis reglerne ændres.
Bankerne kan ikke ”bare” lempe reglerne. Bankerne står til ansvar overfor både samfund og myndigheder. Hvis reglerne skal lempes, må politikerne på banen. Hvis vi skal have nemmere procedurer, kræver det nye tekniske løsninger fra myndighederne side, og hvis dette falder på plads, skal foreningerne og bankerne sammen skabe de bedste rammer for, hvordan kundeoprettelser skal foregå, så foreningerne kan levere de efterspurgte oplysninger, og bankerne tilsvarende levere de efterspurgte bankydelser.
Antallet af underretninger af foreninger er tredoblet
Og de stramme krav og den skrappe kontrol er desværre nødvendig. Ifølge tal, som Justitsminister Peter Hummelgaard netop har oplyst i et svar til Folketingets Kulturudvalg, så er antallet af indberetninger på foreninger i forhold til hvidvaskreglerne steget støt siden 2018. Faktisk er antallet tredoblet på fem år.
Så forklaringerne er til at forstå. Løsningerne er derimod lidt sværere at pege på. Men vi skal finde en vej, hvor foreningerne ikke bliver kvalt – uden at gå på kompromis med bekæmpelsen af økonomisk kriminalitet.
Derfor bør regeringen sætte sig i spidsen for en ekspertgruppe, der en gang for alle, går alle dilemmaer i gennem og i fællesskab peger på de løsninger, som vi i alle led i samfundet kan leve med. Skeptikerne vil påpege, at det er EU-regler, der spænder ben. Og det er korrekt. Men med et stærkt politisk mandat ville et sådant udvalg kunne identificere, hvor det vil være muligt at udfordre og teste grænserne for EU-reglerne af - til glæde for foreninger og andre. Vi skal finde en løsning. Både foreninger og banker har brug for det. Opgaven venter.