Pengeuge 2023 er officielt åbnet her til morgen af undervisningsminister Mattias Tesfaye. 8. og 9. klasses elever på Amager Fælled Skole i København fik til morgen besøg af ministeren og efterfølgende blev de gæsteundervist i budgetter og renter af Nationalbankdirektør Signe Krogstrup, direktør for Finanstilsynet Jesper Berg og administrerende direktør i Finans Danmark Ulrik Nødgaard.
Pengeuge, som Finans Danmark står bag, er et tilbud til folkeskolens ældste klasser. Med særligt udarbejdet undervisningsmateriale og tilbud om gæsteundervisning fra bankrådgivere landet over kan eleverne lære om renter, budgetter og i det hele taget finansiel forståelse.
Og desværre er der god brug for det. Nye tal fra Finans Danmark viser, at mens antallet af unge, der ender med at blive registreret som dårlige betalere i RKI generelt har været faldende de senere år, så stiger antallet af helt unge mellem 18 og 20 år, der havner i RKI.
”Det viser, hvor vigtigt det er at komme godt fra start i livet med sunde pengevaner. Finansiel forståelse er noget, man skal lære. Det er derfor, vi i Finans Danmark har udarbejdet undervisningsmateriale til folkeskolerne sammen med Danmarks Matematiklærerforening og undervisningsforlaget Forstå. Og jeg glæder mig over, at 600 skoler over hele landet har ønsket at få en bankrådgiver ud og gæsteundervise i klasserne. Det er en samfundsopgave at klæde vores børn og unge på i forhold til at træffe fornuftige, økonomiske valg. Den opgave er vi stolte af at hjælpe til med,” siger Stine Luise Goll, PA- og Kommunikationsdirektør i Finans Danmark.
Rejser, apps og køb på afbetaling
Grunden til, at de helt unge i højere grad havner i RKI skyldes blandt andet manglende betaling af husleje, gæld til køb af rejser og køb i butikker, samt gæld til app-tjenester og hjemmesider. Antallet af lån til køb på afbetaling, der får unge til at havne i RKI, er også steget.
”Mange udfordringer rammer i disse år de unges økonomi – coronanedlukninger efterfulgt af genåbning, store stigninger i priser og renter samt dystre udsigter for fremtiden. Det kommer til med oven i de andre udfordringer, som mange unge møder, når de flytter hjemmefra og skal få økonomien til at hænge sammen. Det er en opgave, de unge skal klædes godt på til. Ellers kan det gå galt. Det viser tallene desværre,” siger analysechef i Finans Danmark, Christian Heebøll Hammer.
Læs rapport