Alle kan lige nu mærke de stigende forbrugerpriser, energipriser og renter. Men konsekvenserne af de stigende priser rammer meget forskelligt. Og særligt de unge er hårdt ramt.
”Mange unge har en lav indkomst. Derfor æder prisstigningerne hurtigt en stor del af deres budget. Og det betyder, at de har fået langt sværere ved at få pengene til at slå til. Vi har spurgt de unge, hvordan de vurderer deres privatøkonomiske situation. Mens ni procent svarer, at de sidste år havde større eller mindre problemer med at få deres økonomi til at hænge sammen, svarer 30 procent, at de er i økonomiske problemer nu. Og mange har ikke bare problemer. Økonomien hænger simpelthen ikke sammen for dem”, siger Niels Arne Dam, cheføkonom i Finans Danmark.
Når man ud fra oplysninger om indkomster, rente- og energiudgifter regner på, hvor mange danskere der risikerer at få svært ved at betale deres månedlige regninger som følge af de højere priser, er unge stærkt overrepræsenteret. Det skyldes blandt andet, at unge generelt ikke har så meget luft i økonomien som andre voksne. Mange af de unge, der nu risikerer at komme i problemer, havde da også en ret presset økonomi i forvejen.
Kan ikke sove om natten
En presset økonomi medvirker til en dårligere trivsel. For mange unge har de stigende priser og deres dårlige økonomi forhindret dem i at tage del i sociale arrangementer. Og helt slemt står det til for hver femte ung, der i vores analyse angiver, at de dagligt eller flere gange om ugen har svært ved at sove, fordi de bekymrer sig om deres privatøkonomi.
”Vi ved, at en udfordret privatøkonomi kan skabe mistrivsel, men at så mange unge mennesker ikke kan sove på grund af deres økonomisk situation, er meget bekymrende. Det viser tydeligt, at inflationen har sat et alvorligt aftryk i de unges liv. Økonomiske udfordringer er ovenikøbet for mange ungeforbundet med noget skamfuldt, og derfor er det ofte noget, som den unge går med for sig selv. Men problemerne har det med at vokse, når de bliver holdt skjult for omverden. Derfor er det vigtigt, at de unge taler højt om deres udfordringer med fx forældre eller venner, og at de får søgt økonomisk rådgivning om nødvendigt. Vi plejer at sige ’tal om din økonomi, før prisen bliver for høj’,” siger Anja Philip, formand i Forbrugerrådet Tænk.
Læs analysen