Er du gaskunde, har 2022 budt på betydelige merregninger og øget usikkerhed om de fremtidige varmeudgifter. Kan du ikke få fjernvarme, er der derfor grund til at se på efterisolering af boligen og særligt, om du bør investere i en varmepumpe.
”Installation af fjernvarme er typisk den mest rentable løsning, men for de danskere, der ikke har den mulighed, kan der være mange penge at spare hvert år ved at investere i en varmepumpe eller efterisolere huset, og for mange vil tilbagebetalingsperioden være overskuelig med de nuværende energipriser, siger direktør i DI Byggeri”, Anders Stouge.
Eksempelvis er den årlige besparelse ved at købe en varmepumpe steget fra omkring 5.000 kr. i 2018-2020 til over 14.000 kr. i 2022 for et normalt størrelse hus opvarmet med naturgas. Og selv om prisen på varmepumper også er steget i løbet af 2022, så har de ikke indhentet de årlige besparelser.
”Besparelsen er altså steget med næsten 10.000 på bare et år, og med de fortsat høje energipriser og ikke mindst den høje usikkerhed om, hvor de bevæger sig hen, kan det i dag langt bedre betale sig for boligejere at energirenovere deres huse”, siger Ane Arnth Jensen, viceadministrerende direktør i Finans Danmark.
Desuden ventes et kommende EU-direktiv at skærpe kravene til boligers energimæssige stand, hvilket kan betyde, at mange danske boliger skal energiforbedres.
"De store besparelser for den enkelte og behovet for en grøn omstilling gør det helt oplagt for danske boligejere at få energirenoveret deres huse og skiftet til billigere, mere effektive og grønnere opvarmningstyper. Det gælder særligt de boliger, der er i dårligst energimæssig stand", siger Ane Arnth Jensen.
"Her viser vores analyse, at hvis vi skal nå i mål med at gøre den danske boligmasse mere energieffektiv, så er energirenovering og installation af varmepumper de lavest hængende frugter for huse, hvor der ikke er planer om fjernvarmeudrulning i nærmeste fremtid, siger Anders Stouge.
"Nogle boligejere kan have behov for finansiering ved udskiftning af fyr til varmepumpe, og her er den finansielle sektor klar til at hjælpe. Finans Danmark har indgået et partnerskab med den tidligere regering, der skal give en fælles håndsrækning til de danskere, der vil af med deres fyr, og som ikke kan få fjernvarme. Det skal ske med den fælles kampagne Fyr dit fyr, hvor Finans Danmarks medlemmer tilbyder danske boligejere lån uden oprettelsesgebyr til udskiftning af deres fyr til en grøn varmekilde, og lånene fritages også for tinglysningsafgift til staten", siger Ane Arnth Jensen.
Læs hele analysen her