Tårnhøje renter på hurtige lån har tidligere bragt mange danskere i økonomiske problemer, når de pludselig ikke var i stand til at betale renter og afdrag. Det gælder ikke mindst de unge. Finans Danmark opfordrede derfor i 2019 politikerne til at indføre et loft på 50 procent over den såkaldte ÅOP - årlige omkostninger i procent.
Politikerne var enige i behovet for et loft, og i juni 2020 vedtog Folketinget en lov, der bl.a. indførte et ÅOP-loft på forbrugslån på 35 procent.
”Vi kan konstatere, at der er et betydeligt fald i antallet af dyre forbrugslån som kviklån og køb på afbetaling og særligt ses et stort fald i antallet af nye låntagere. Det skal helt klart ses i sammenhæng med indførelsen af et ÅOP-loft,” siger Christian Heebøll Hammer, analysechef i Finans Danmark.
Mens der i 2020 var over 13.000 unge mellem 18 og 21 år, som for første gang optog et forbrugslån hos andre kreditselskaber, er det tal i 2021 faldet til lidt over 8.000. Samlet set skylder de unge også langt færre penge væk.
”Det er især de helt unge mellem 18 og 21 år, der skylder færre penge end tidligere. Deres gæld er faldet med næsten 20 procent på bare et år,” siger Christian Heebøll Hammer.
Nedlukninger på grund af coronaepidemien har dog formentlig også haft en betydning, da mulighederne for at gå på café, gå i byen, tage på shoppingture og rejse, var begrænset i perioder, hvilket ellers normalt fylder meget i de fleste unges liv og budget.
Færre nye lånere
Når det særligt er for de helt unge, der sker et fald i gælden til forbrugslånsselskaber, skyldes det, at færre unge optager nye forbrugslån. Det viser tallene for både 2020 og 2021. Modsat påvirker loven ikke, i hvilket omfang de unge – ofte dem godt oppe i 20’erne – får betalt af på den gæld, de allerede har optaget.
”Selv hvis den nye kviklånslovgivning fuldstændig afholdt de unge fra at optage nye dyre forbrugslån, tager det stadig et stykke tid for dem at betale deres eksisterende lån tilbage og dermed nedbringe deres gæld,” siger Christian Heebøll Hammer.
Selv om kviklånsloven har haft en gunstig effekt på de unges gæld, så er det vurderingen, at det også har ført til, at det grå lånemarked er vokset. Lukkede Facebook-grupper, hvor folk kan låne penge til høje renter, er i vækst. Intentionen i kviklånsloven om at regulere virksomheder, som har taget ekstremt høje renter, har desværre også ramt helt almindelige banker, som på nuværende tidspunkt ofte kommer i problemer med det lave ÅOP- og omkostningsloft ved mellemfinansiering eller forlængelse af kassekreditter. Loven har også medført en række problemer i relation til bankernes muligheder for branding og markedsføring på grund af lovens markedsføringsforbud. Det arbejder Finans Danmark på at få ændret.
Læs rapport