53 mio. kroner. Så meget skylder den gruppe af unge i Lolland kommune, der lige nu er registreret i RKI. Det er hver ottende af kommunens unge. Noget tilsvarende ses i Guldborgsund Kommune på Lolland og Falster, hvor knap hver tolvte ung er registreret i RKI. Her er den samlede gæld på knap 19 mio. kroner.
Anderledes ser det ud i Lyngby-Taarbæk Kommune. Det er nemlig den kommune med færrest unge registreret i RKI, når vi ser bort fra små ø-kommuner. Og generelt har områderne i og omkring de større danske byer lave registreringsandele. Frederiksberg, Lyngby-Taarbæk, Rudersdal, Allerød og Gentofte er alle kommuner, hvor andelen af unge i RKI er under 2 procent og dermed et godt stykke under landsgennemsnittet på 3,7 procent.
”Der er desværre stadig meget social slagside, når vi ser på andelen af unge, der har rod i privatøkonomien. Unge, der ender i RKI over en længere periode, er ofte ufaglærte og sandsynligheden for, at deres forældre også er eller har været i RKI, er stor,” siger Christian Heebøll Hammer, analysechef i Finans Danmark
Mobiltelefoner og kviklån
Sidste år var unge mellem 18 og 30 år registreret i RKI med omkring 102.000 dårlige betalingsforhold. Knap halvdelen af dem stammer fra regninger til en telekommunikationsvirksomhed eller finansiering og forsikring – det er især kviklån, SMS-lån, kontokortordninger og lignende forbrugslån.
”Det er stadig mobiltelefoner på afbetaling eller hurtige lån med høje renter, de unge ikke får betalt tilbage og får dem til at havne i RKI. Det understreger, at det er vigtigt kun at låne til det, man har råd til at betale tilbage. Ellers kan et ellers beskedent lån få store konsekvenser. Når man havner i RKI, er man udelukket fra at kunne få et banklån, realkreditlån til en bolig og en lang række andre ting,” siger Christian Heebøll Hammer.
Færre dårlige betalere
Når vi ser på hele den danske befolkning, er antallet af dårlige betalere generelt faldet lidt over de seneste år. Og mens de unge i en lang årrække var overrepræsenteret i RKI, så er de nu på niveau med resten af befolkningen.
Den gæld, de unge er registreret med, er også fortsat med at falde i nogenlunde samme takt, som vi har set over de seneste par år. I 2022 var den gennemsnitlige gæld for en ung registreret i RKI på omkring 31.500 kroner, mens den i 2021 lå på lidt over 33.000 kroner og i 2020 på knap 34.500 kroner.
Den gennemsnitlige RKI-gæld falder for stort set alle årgange, men gældsstørrelserne er i gennemsnit lavere for de yngre årgange.
Læs rapport