Danske boligejere mangler at betale 24,9 mio. kr. på boliglån med termin den 31. marts 2023. Det svarer til en restanceprocent på 0,15 pct, hvilket er det samme som i kvartalet før. Ved marts terminen skulle danskerne i alt betale 16,9 mia. kr. på deres boliglån, hvilket langt de fleste altså betalte til tiden.
”Vi har fra 4. kvartal 2022 til 1. kvartal 2023 set en stigning på godt 2,1 mio. kr. i terminsydelser, der ikke er blevet betalt til tiden. Det skal dog ses i sammenhæng med, at den samlede terminsydelse, der skulle være betalt til marts terminen, også er steget. Derfor er restanceprocenten ikke steget ved den seneste opgørelse. På trods af de højere renter og forbrugerpriser, der har gjort det dyrere at være dansker, er boligejerne altså stadig rigtig gode til at betale ydelsen på deres boliglån til tiden,” siger Ane Arnth Jensen, viceadministrerende direktør i Finans Danmark.
Restanceprocenten er steget fra et historisk lavt niveau på 0,13 pct. i 2022 til et lidt højere niveau på 0,15 pct. Restanceprocenten er derfor fortsat meget lav, og har de seneste to år ikke oversteget 0,15 pct.
“Hvis man som boligejer oplever udfordringer med at betale den næste termin på sit boliglån, bør man kontakte sin bankrådgiver for at finde en løsning, som kan være med til at bringe privatøkonomien tilbage på ret kurs. Der er måske mulighed for at aftale henstand på lånet eller gå fra afdrag til afdragsfrihed i en periode,” siger Ane Arnth Jensen.
Hent statistik
Fakta
- Finans Danmarks opgørelse af restancer viser, hvor stor en del af de samlede ydelser fra boligejerne, der ikke er betalt 3½ måned efter betalingsfristen. Lige nu er 0,15 procent af de samlede boligydelser endnu ikke betalt. Det betyder, at boligejerne i gennemsnit mangler at betale 15 øre for hver 100 kroner, de skulle have betalt.
- Den 31. marts 2023 skulle boligejerne betale i alt 16,9 mia. kr. på deres boliglån. Heraf var 24,9 mio. kr. ikke betalt 3½ måned efter betalingsfristen. Det er en lille stigning i forhold til terminsydelsen d. 31. december 2022, hvor 22,7 mio. kr. ikke var betalt 3½ måned efter betalingsfristen. Den samlede terminsydelse, som boligejerne skulle betale d. 31. marts 2023, er også steget sammenlignet med terminsydelsen d. 31. december 2022, hvor boligejerne skulle betale i alt 15,3 mia. kr.