I uge 11 er matematikundervisningen i 7., 8. og 9. klasser i en række skoler landet over forbeholdt undervisning i finansiel forståelse. Indsatsen kaldes Pengeuge, og det er bankernes brancheorganisation Finans Danmark, der står bag.
Sammen med forlaget Alinea og Danmarks Matematiklærerforening har Finans Danmark udarbejdet undervisningsmaterialet, og skolerne har i løbet af ugen også mulighed for at få en bankansat ud og gæsteundervise om alt fra renter og budgetter til svindel.
”Den seneste sag med de mange anholdelser, hvor 135 personer mistænkes for at være blevet brugt af kriminelle som muldyr til at vaske penge hvide, viser, at der er et stort behov for at uddanne de kommende generationer i, hvad der er rigtigt og forkert, når man har med penge at gøre,” siger Michael Busk-Jepsen, digitaliseringsdirektør i Finans Danmark.
Derfor vil undervisningsmaterialet i år også indeholde ekstra opgaver og undervisning omkring begrebet muldyr.
”De unge skal vide, at det er ulovligt at stille sin konto til rådighed for andres penge, som muldyr gør. Og vi kan konstatere, at de kriminelle især går efter at bruge unge mennesker, som måske ikke er bevidste om, at de gør noget forkert, når de siger ja til at være muldyr. Derfor er det vigtigt at få lært dem, at den slags handlinger er ulovlige og har konsekvenser,” siger Michael Busk-Jepsen.
Mange kender ikke fænomenet
Et "muldyr" i relation til digital svindel er en person, som stiller sin konto til rådighed for kriminelle, der kan sætte penge ind på kontoen.
Og større børn og unge kan risikere – ubevidst og i god tro – at blive muldyr, selv om de tror, at de blot gør en god gerning for andre.
”Et eksempel er unge i nattelivet, der bliver kontaktet af en person, der fortæller, at vedkommende har glemt sit dankort. Det aftales så, at vedkommende overfører et beløb til den unges MobilePay, hvorefter den unge hæver for personen i en dankortautomat. Og som tak kan den unge beholde et mindre beløb for sin ulejlighed. Det lyder ganske uskyldigt og hjælpsomt – og som "lette penge". Men den unge har nu gjort sig skyldig i hvidvask, fordi pengene var stjålet, og strafferammen er typisk op til halvandet års fængsel og en plet på straffeattesten,” siger Michael Busk-Jepsen.
Ifølge en undersøgelse, Finans Danmark lavede i 2021, har mange unge slet ikke kendskab til, hvad det vil sige at være muldyr. I en spørgeundersøgelse svarede hele 48 procent af de adspurgte mellem 18 og 30 år, at de ikke kendte til begrebet.
Pengeuge er på skemaet fra 13. marts
Pengeuge har eksisteret siden 2014, og sidste år blev omkring 70.000 elever undervist i materialet. Over 600 klasser fik også besøg af en gæsteunderviser.
Siden 2020 har Nationalbanken været en del af Pengeuge og sammen med Foreningen af lærere i Historie og Samfundsfag har de udarbejdet materiale om samfundsøkonomi, som bruges i historie og samfundsfagsundervisningen. Sidste år kom også Finanstilsynet med i Pengeuge.
Pengeuge finder i år sted den 13.-17. marts og foregår i hele landet.
Læs mere om Pengeuge – og tilmeld din skoleklasse
Læs Finans Danmarks analyse fra 2021, hvor begrebet muldyr også undersøges