Omstillingen til et bæredygtigt samfund kræver investeringer for store beløb. Derfor er der brug for, at også helt almindelige danskere i endnu højere grad understøtter den bæredygtige omstilling ved at investere deres penge med et bæredygtigt fokus. Det forudsætter, at oplysningerne om investeringsprodukternes bæredygtighed er lette at forstå - og at reglerne giver bedre plads til investering i omstillingen. Det er nogle af de vigtigste budskaber i Finans Danmarks høringssvar til EU-Kommissionens evaluering af disclosureforordningen, der har lidt over to år på bagen.
”Vi er Danmarks finansielle motor, som via rådgivning og rette investeringsprodukter kan hjælpe helt almindelige danskere med at træffe oplyste valg – og omdirigere deres milliardinvesteringer i en mere bæredygtig retning. Og oplysninger om produkternes bæredygtighed er et helt centralt værktøj til at sikre mere gennemsigtighed og dermed gøre valget nemmere for investorerne,” siger Birgitte Søgaard Holm, direktør for Investering og Opsparing i Finans Danmark, og fortsætter:
”Men hvis vi skal få endnu flere til at investere i klodens fremtid, skal de tydeligt kunne se, hvordan de er med til at gøre verden bedre med deres investeringer. Og det er ikke nemt med den gældende lovgivning, som gør det komplekst for kunden. Derfor foreslår vi tre ting. At der indføres en simpel måde at kategorisere bæredygtige investeringsprodukter på, at der kommer større fokus på omstillingsaktiviteter og at de nye produktkategorier matches bedre med dialogen med kunderne om deres bæredygtighedspræferencer. Det er afgørende, hvis vi skal gøre en reel forskel.”
Reglerne skal spille sammen
Siden august 2022 har investorernes ønsker til bæredygtighed indgået som en fast del af investeringsrådgivningen – på toppen af de mere traditionelle spørgsmål om økonomi, risikovillighed og tidshorisont for investeringerne. For at gøre dialogen med investorerne mere enkel og relevant er der behov for også at justere de lovgivningsmæssige rammer for afdækningen af kundens bæredygtighedspræferencer.
“De lovgivningsmæssige rammer for dialogen om bæredygtighedspræferencer går i dag ikke særligt godt hånd i hånd med de krav, der stilles til oplysninger om investeringsprodukters bæredygtighed. Det skal vi have rettet op på. Så vi sikrer os, at kompleksitet og usammenhængende regler ikke spænder ben for, at endnu flere får øjnene op for, at de kan gøre en forskel med deres investeringer. Det er den bæredygtige omstilling af vores samfund alt for vigtig til,” siger Birgitte Søgaard Holm.
En ny måde at kategorisere bæredygtige investeringsprodukter
Banker og udbydere af investeringsfonde tilbyder i dag en bred vifte af investeringsprodukter med fokus på bæredygtighed, ligesom kundernes bæredygtighedspræferencer varierer. Finans Danmark er derfor fortaler for, at der etableres en ny måde at kategorisere produkterne på, som kan hjælpe investorerne med at overskue de mange muligheder. Helt konkret lægger Finans Danmark op til, at en ny kategorisering tydeligt inddeler produkterne efter, om der er et bæredygtigt formål med investeringsproduktet, og hvordan de underliggende investeringer støtter op om det formål. Ligesom det er vigtigt, at produktkategoriseringen giver plads til, at der investeres i virksomheder, der er godt på vej i den grønne omstilling.
“Gennem mange år har vi haft fokus på ansvarlighed i investeringer og arbejdet med at udvikle et stort udvalg af investeringsprodukter med fokus på bæredygtighed. Samtidig er danskernes interesse for at investere indenfor bæredygtighed vokset markant, og det har fyldt mere og mere i samtaler mellem rådgiver og kunde i de seneste år. På den baggrund ser vi et tydeligt behov for at have et enkelt system, der hjælper investorerne med at overskue, hvad der er hvad,” siger Birgitte Søgaard Holm.
Enkle og overskuelige oplysningsdokumenter
Endelig er der behov for en simplificering af de komplekse og lange oplysningsdokumenter, som kunderne i dag skal modtage. Helt konkret foreslår Finans Danmark et enkelt en-sides fakta-ark med oplysninger om f.eks. bæredygtigt formål, investeringsstrategi for at understøtte målet og hvordan man sikrer sig, at de underliggende investeringer lever op til formålet.
”Flere oplysninger skaber ikke nødvendigvis transparens – for komplekse og for mange oplysninger kan have den modsatte effekt. Vi er derfor nødt til at hjælpe den almindelige investor ved kun at give dem de vigtigste oplysninger, men samtidig give dem muligheden for at finde yderligere oplysninger, hvis de ønsker det,” siger Birgitte Søgaard Holm.
Læs hele Finans Danmarks høringssvar
Faktaboks
- Fakta:
Disclosureforordningen dækker over en række EU-krav til finansielle virksomheder, som forpligter investeringsfonde, banker og pensionskasser til at oplyse om produkternes bæredygtighed. Den trådte i kraft den 21. marts 2021.
- Afdækning af bæredygtighedspræferencer udspringer af EU’s delegerede retsakt til MiFID II, som trådte i kraft den 2. august 2023.
- Bæredygtige investeringer er ifølge disclosureforordningen investeringer, der enten bidrager til miljømæssige mål, f.eks. nedbringelse af drivhusgasemissioner, eller sociale mål, f.eks. bekæmpelse af ulighed. Samtidig er det et krav, at investeringen ikke gør væsentlig skade på nogen af disse miljømæssige eller sociale mål, og at de virksomheder, der investeres i, overholder god ledelsespraksis, bl.a. i forhold til arbejdstagerforhold.