Kærligheden blomstrer. Også på internettet. Men man skal have paraderne oppe, for kriminelle bruger muligheden for at svindle sig til millionbeløb.
I 2022 mistede en række danskere til sammen over 21 mio. kroner ved kærlighedssvindel. De kriminelle finder deres ofre på datingsider, sociale medier eller via e-mail. Og når de har fået skabt kontakt og tillid, bliver ofret opfordret til at overføre penge til den kriminelle. Offeret kan også opleve at blive afpresset af den kriminelle.
”Det er ikke alle mennesker, der har gode intentioner, selvom man selv har det. Og det kan sagtens være svindel, selvom det virker troværdigt og ægte. De kriminelle er desværre dygtige. Så paraderne skal op, og vær særligt opmærksom på pengeanmodninger. Send aldrig penge, kortoplysninger, kontooplysninger eller kopier af personlige dokumenter. Og del ikke kompromitterende informationer, der senere kan blive brugt til at afpresse dig,” siger Michael Busk-Jepsen, digitaliseringsdirektør i Finans Danmark.
Bankerne bremser mange millioner
Mens de kriminelle altså fik svindlet sig til 21,9 mio. kroner i 2022, så bremsede bankerne yderligere 26,5 mio. kroner fra at havne i de kriminelles hænder. Tabet kunne altså have været langt større i de 1099 sager, bankerne registrerede sidste år om kærlighedssvindel.
”Bankerne gør alt, hvad de kan, for at bremse kriminalitet. De kan bremse endnu mere, hvis de hurtigt får besked, når en kunde er havnet i klørene på en kærlighedssvindler. Så mit råd er: Hvis det ulykkelige skulle ske, og du får overført penge til nogen, der ikke skulle have haft dem, så kontakt din bank så hurtigt som muligt,” siger Michael Busk-Jepsen.