En familie, der står over for deres første huskøb, skal i dag tjene knap 775.000 kr. om året for at have råd til at købe et gennemsnitligt hus på 140 kvm. For et år siden krævede det en indkomst på knap 720.000 kr. Det svarer til, at førstegangskøbere i dag i gennemsnit skal tjene 4.500 kr. mere om måneden før skat. Det er især de højere renter og forbrugerpriser, der presser førstegangskøberne.
”Når boligpriserne falder, skulle man tro, at det blev nemmere for nye boligkøbere at komme ind på boligmarkedet. Men de højere renter og forbrugerpriser gør, at det i dag kræver en større indkomst for at kunne realisere sine boligdrømme. Husstandens faste udgifter er altså steget så meget, at det ikke kan opvejes af de lavere handelspriser på boligerne. Det skal dog ses i sammenhæng med, at danskernes indkomst i 2022 også er steget,” siger Ane Arnth Jensen, viceadministrerende direktør i Finans Danmark, og fortsætter:
”Typisk har nye boligkøbere det sværest i de kommuner, der har de højeste boligpriser. Det er også i de kommuner, hvor det er blevet sværest at komme ind på markedet det seneste år. Som førstegangskøber i de områder kan man derfor være nødt til at skrue lidt ned på boligens størrelse eller nedprioritere andre boligkvaliteter, hvis boligkøbet skal lykkes.”
Lyngby-Taarbæk er den kommune, hvor det er blevet sværest at være førstegangskøber. Her kræver det godt 170.000 kr. mere i indkomst for at kunne købe et hus på 140 kvm. I den anden ende af skalaen kræver det 3.000 kr. mere i indkomst at købe 140 kvm hus på Ærø, sammenlignet med for et år siden. På Frederiksberg kræver det en mindre indkomst, der primært skyldes, at huspriserne er faldet ekstraordinært meget.
Hvis førstegangskøbere er villige til at pendle, kræver det lavere indkomst
For mange boligkøbere er afstand til arbejdspladsen vigtig i forbindelse med et boligkøb, men pendling kan have stor betydning for, hvor nemt det er at komme ind på boligmarkedet. Særligt førstegangskøbere, der har arbejde i og omkring de største danske byer, kan med fordel undersøge mulighederne i omegnskommunerne.
”Huspriserne er typisk lavere i kommunerne uden for de områder, hvor der er flest arbejdspladser. Derfor kan det være en nemmere vej ind på ejerboligmarkedet at vælge at bosætte sig i en omegnskommune. Det gælder også, når der tages højde for den ekstra transport. Man vil i langt de fleste tilfælde have flere muligheder med den samme indkomst,” siger Ane Arnth Jensen.
Ønsker en familie at bosætte sig i Odense, fordi de arbejder i kommunen, vil det kræve en indkomst på knap 735.000 kr. for at kunne købe et hus på 140 kvm. Bosætter familien sig i stedet i Assens og pendler til Odense, vil det kræve en årlig husstandsindkomst på knap 640.000 kr. På samme måde vil det i de fleste kommuner med flest arbejdspladser kræve en mindre indkomst at købe hus i en omegnskommune og pendle lidt længere på arbejde. Forskellene på de krævede indkomster er dog størst i København, Aarhus, Odense og Aalborg.
”Mange steder kan det økonomisk set svare sig at bo lidt længere væk fra sin arbejdsplads, men der er også steder, hvor boligpriserne ikke kan opveje de ekstra transportudgifter. I Viborg er huspriserne f.eks. på et niveau, der gør, at det i mindre grad kan betale sig at bo uden for kommunen, hvis man arbejder i Viborg,” siger Ane Arnth Jensen.
Sådan har vi gjort
Vi har i beregningerne sammenlignet perioderne 4. kvartal 2021 og 4. kvartal 2022 og gjort brug af følgende antagelser:
- Husstanden består af to voksne og et barn i vuggestue.
- Der er kun regnet på huse der opvarmes med fjernvarme.
- Der kræves et rådighedsbeløb på 12.500 kr. pr. måned.
- Der pendles 220 arbejdsdage om året.
- Boligkøbet finansieres med 80 pct. realkreditlån, 15 pct. banklån og 5 pct. egenfinansiering.