Det er afgørende for fremtidens boligkøbere, hvilken varmekilde der bliver brugt til at varme boligen op. I en Epinion-undersøgelse svarer 80 pct, at hvis de skulle købe en bolig, ville det have betydning, om boligen varmes op af f.eks. olie- eller gasfyr, varmepumpe eller fjernvarme. Kun 3,5 pct. svarer, at varmekilden ikke vil have nogen betydning for boligkøb.
”Vi har spurgt danskerne om varmekildens betydning ved boligkøb, og langt de fleste danskere vil være opmærksomme på opvarmningskilden, hvis de i dag skulle købe bolig. Det er helt forståeligt med de prisudsving, vi har set på olie og gas. Samtidig har Ruslands krig i Ukraine øget samfundets fokus på at blive uafhængig af russisk gas og accelerere den grønne omstilling. Set i det lys er det også positivt, at så mange danskere interesserer sig for opvarmningsformen i boligen,” siger Ane Arnth Jensen, viceadministrerende direktør i Finans Danmark.
Mange vil ikke købe bolig med gas- eller oliefyr
Blandt de danskere, der svarer, at varmekilden vil betyde noget for deres boligkøb, vil 44 pct. undlade at købe en bolig, hvis den opvarmes med olie- eller gasfyr. 47 pct. svarer, at de vil undersøge mulighederne for energibesparelser og for at skifte til en mere grøn opvarmningsform inden et eventuelt køb af en bolig med olie- eller gasfyr.
”Mange danskere svarer, at de inden de køber en bolig med fyr vil undersøge mulighederne for at skifte til en grøn varmekilde og for at spare på energien. Men mange vil helt undlade at købe en bolig med olie- eller gasfyr. Et olie- eller gasfyr kan dog typisk nemt og hurtigt udskiftes til en grønnere varmekilde som f.eks. fjernvarme eller en varmepumpe. Derfor behøver det ikke være en hindring for boligkøbere, at en bolig opvarmes med olie- eller gasfyr. Er man boligejer, kan det at skifte det gamle fossilfyr til en grøn varmekilde gøre boligen mere værd og mere omsættelig,” siger Ane Arnth Jensen.
Store besparelser ved skift til varmepumpe
En fælles analyse fra DI og Finans Danmark viser, at den årlige besparelse ved at købe en varmepumpe er steget fra omkring 5.000 kr. i 2018-2020 til over 14.000 kr. i 2022 for et normalt størrelse hus opvarmet med naturgas. Og selv om prisen på varmepumper også er steget i løbet af 2022, så har det ikke indhentet de årlige besparelser.
”Der er god økonomi i at udskifte et gasfyr til en varmepumpe, og besparelsen er steget med næsten 10.000 kr. på bare et år. Og med de fortsat høje energipriser og den høje usikkerhed om, hvor de bevæger sig hen, kan det i dag langt bedre betale sig for boligejere at skifte til en grøn varmekilde og energiforbedre deres huse,” siger Ane Arnth Jensen.
Fyr dit fyr
Penge- og realkreditinstitutter er Danmarks finansielle motor, som i årevis i samspil med kunderne har drevet den bæredygtige omstilling af samfundet fremad blandt andet ved at tilbyde attraktive lån til energirenovering af boliger. Som en del indsatsen har Finans Danmark indgået et partnerskab med regeringen om kampagnen ”Fyr dit fyr,” der skal hjælpe danske boligejere med olie- eller gasfyr, som ikke har udsigt til at få fjernvarme, med at skifte til en grøn varmekilde. Kampagnen planlægges lanceret i begyndelsen af maj 2023, og med den fælles kampagne anbefales Finans Danmarks medlemmer at tilbyde danske boligejere lån uden oprettelsesgebyr til udskiftning af deres fyr til en grøn varmekilde, og lånene fritages for tinglysningsafgift til staten.