Boligejerne jagter især besparelser, når de energiforbedrer deres bolig. Nye tal fra Epinion viser, at for 58 pct. af de boligejere, der har energiforbedret deres bolig inden for det seneste år, var besparelser den primære årsag til energiforbedringen. 34 pct. svarer, at det var oplagt også at energiforbedre, da de alligevel renoverede deres bolig. Kun 5 pct. af boligejerne svarer, at hensynet til klimaet er den primære årsag til energiforbedring.
"Selvom energiforbedringer af boligen kan have positive virkninger på klimaet, er det sjældent den primære årsag for boligejere, når de beslutter sig for at foretage sådanne forbedringer. I stedet er det ofte de mulige besparelser på driftsudgifterne, der er den væsentligste motivation. Det er ikke overraskende set i lyset af de betydelige udsving i energipriserne, vi har set det seneste år,” siger Ane Arnth Jensen, viceadministrerende direktør i Finans Danmark.
Bygninger tegner sig for næsten 40 pct. af Danmarks samlede energiforbrug, og de danske boliger rummer et stort potentiale for at mindske Danmarks samlede klimaaftryk. Men undersøgelsen peger på, at det økonomiske aspekt er vigtigt for boligejerne, når de energirenoverer. Finans Danmark har indgået et partnerskab med regeringen, der skal give en fælles håndsrækning til de danskere, der vil af med deres fyr, og som ikke kan få fjernvarme. Det sker med kampagnen Fyr dit fyr, der planlægges lanceret i begyndelsen af maj 2023.
”Har man behov for finansiering ved udskiftning af fyr til varmepumpe, er den finansielle sektor klar til at hjælpe. Med den fælles kampagne Fyr dit fyr anbefales Finans Danmarks medlemmer at tilbyde danske boligejere lån uden oprettelsesgebyr til udskiftning af deres fyr til en grøn varmekilde, og lånene fritages for tinglysningsafgift til staten. Vi kan kun anbefale boligejere at kontakte deres bank og høre om mulighederne for finansiering af energiforbedringer af boligen, " siger Ane Arnth Jensen, og fortsætter:
”Hvis vi skal have sat yderligere skub i den grønne omstilling, kan man fra politisk side overveje flere initiativer, der gør det mere rentabelt for boligejerne at energirenovere. Finans Danmark og Landdistrikternes Fællesråd har bl.a. foreslået et grønt håndværkerfradrag til energibesparende håndværksydelser i landdistrikterne, og at der afsættes ekstra midler til bygningspuljen, som skal øremærkes boliger i landdistrikterne.”