Tusindvis af boligejere på jagt efter at reducere deres boliggæld

Publiceret 14-03-2022
Nyhed

Boligejernes interesse for at omlægge deres realkreditlån når nye højder, da der i februar måned blev indhentet det højeste antal lånetilbud til omlægninger og tillægslån i et år. Det viser de nyeste tal fra Finans Danmark. De stigende renter kan være en del af forklaringen.

I februar indhentede de danske boligejere 15.404 lånetilbud til omlægninger og tillægslån. Det er det højeste antal siden januar 2021, hvor der blev indhentet 19.737 lånetilbud. Sammenlignet med februar sidste år er antallet af lånetilbud til omlægning og tillægslån 42,5 pct. højere. Den store interesse for omlægning hænger højst sandsynligt sammen med de stigende renter.

”Den danske realkreditmodel har den unikke fordel, at boligejerne kan indfri deres realkreditlån og optage et nyt til markedsvilkår. Nu er renten steget, og det har åbnet op for, at nogle boligejere med fastforrentede lån kan skære en god del af deres restgæld væk,” siger Ane Arnth Jensen, viceadministrerende direktør i Finans Danmark.

Kuponrenten på et 30-årigt fastforrentet realkreditlån med afdrag ligger i dag på 2,5 pct. I januar 2021 var den 0,5 pct.

”Boligejere med fastforrentede lån oplever, at kursen på obligationen bag deres lån falder, når renten stiger. Det betyder, at de kan indfri deres lån til en lavere kurs end de optog lånet til og dermed skære dele af deres gæld væk. Renten på et nyt fastforrentet lån vil dog være højere end det gamle lån. En opkonvertering vil således medføre en højere ydelse og dermed kun give en varig gevinst, hvis boligejeren på et tidspunkt kan lægge om til en lavere rente igen. Hvis renten ikke falder, kan gevinstenblive ædt op af den højere ydelse,” siger Ane Arnth Jensen.

For eksempel kan en boligejer, der i dag har et realkreditlån på 1 mio. kr. som et 30-årigt fastforrentet lån med afdrag til 0,5 pct. i rente, lægge om til et nyt 30-årigt fastforrentet lån med afdrag og  2,5 pct. i rente. På den måde kan boligejeren skære sin restgæld med omkring 133.000 kroner. Eksemplet er udregnet med udgangspunkt i en indfrielseskurs på 85 og optagelseskurs på 98. I eksemplet er der ikke indregnet omkostninger til omlægning af lånet.

”Hvorvidt det kan betale sig at omlægge sit lån, afhænger bl.a. af renten på ens nuværende lån, hvor lang tid man har tænkt sig at bo i sin bolig, hvor stort lånet er og ens forventninger til renteudviklingen. Er man en af dem, som overvejer at omlægge sit lån, er det en god ide at kontakte sin bank eller realkreditinstitut og høre om ens muligheder,” siger Ane Arnth Jensen.

Kristine Racina

Senior presserådgiver
Læs også nyhed

Færre sætter deres hus til salg

Få opdateringer på mail

For dig, der ikke vil gå glip af nyheder fra Finans Danmark.

Tilmeld nyheder

Finans Danmark er interesseorganisation for bank, realkredit, kapitalforvaltning, værdipapirhandel og investeringsfonde i Danmark. Vores medlemmer er realkreditinstitutter, banker, sparekasser, andelskasser, danske filialer af udenlandske banker og investeringsfonde.

Læs mere om Finans Danmark og vores arbejde