Med 10.305 parcel- og rækkehuse, der skiftede ejer i 2. kvartal 2022, skal vi tilbage til 2016 for at se en lavere handelsaktivitet på husmarkedet i et 2. kvartal. På ejerlejlighedsmarkedet blev der handlet 3.187 boliger, og det er det laveste antal i et 2. kvartal siden 2013. Salgstiderne er dog stadig forholdsvist korte – det tog lidt mere end 3,5 måneder at sælge et hus og godt 2,5 måneder at finde en køber til en ejerlejlighed.
”Typisk er 2. kvartal højsæson for bolighandler, men det har ikke været tilfældet i år. Efter en periode i 2020 og i starten af 2021, hvor rigtig mange danskere købte bolig, er boligsalget gået ned i gear. De stigende renter og priser har både gjort det dyrere for danskerne at leve og at eje bolig, og det kan have reduceret efterspørgslen efter boliger. Selvom der har været forholdsvis få handler i 2. kvartal, så bliver de huse og ejerlejligheder, som sælges, generelt solgt forholdsvist hurtigt. Det kan tyde på, at boligkøberne står klar, når den helt rigtige bolig kommer på markedet,” siger Peter Jayaswal, direktør for Realkredit og Ejendomsfinansiering i Finans Danmark.
Dyrere boliger – større rabatter
Til trods for at der blev solgt færre boliger end i samme periode i 2021, skulle boligkøberne have flere penge op af lommen. Et typisk hus på 140 kvm bliver nu solgt til en pris på næsten 2,4 mio. kr. – det er 84.000 kr. mere end for et år siden. En typisk ejerlejlighed på 85 kvm kostede næsten 3 mio. kr. i 2. kvartal 2022. Det er godt 140.000 kr. mere end for et år siden. Samtidig har boligkøberne også forhandlet sig til større rabatter end på samme tid sidste år. For et typisk hus på 140 kvm lå det gennemsnitlige nedslag ved handel lige under 70.000 kr., mens nedslagene for en typisk ejerlejlighed på 85 kvm var omkring 75.000 kr.
”Med højere renter og stigende priser på bl.a. energi står vi i en helt anden situation end for blot et år siden. Det er både købere og sælgere højst sandsynligt opmærksomme på, når der skal findes den helt rigtige pris på en bolig. Det kan være en forklaring på, at det er blevet lettere for boligkøbere at presse prisen ned ved forhandling med sælger, når den endelige aftale skal indgås. Til trods for, at sælgerne gav større afslag end sidste år, var handelspriserne i 2. kvartal stadig højere end for et år siden,” siger Peter Jayaswal.