Kommissionen ønsker at udbrede brugen af straksbetalinger i euro og har derfor foreslået følgende:
- Banker skal tilbyde sine kunder at lave straksbetalinger i euro, hvis de tilbyder almindelige kreditoverførsler i euro
- Banker må ikke tage et højere gebyr for en straksbetaling i euro end for en almindelig kreditoverførsel i euro
- For at reducere svindel, skal der udvikles en løsning, så kunden før igangsætningen af en straksbetaling i euro kan tjekke om modtagerens kontonummer og navn stemmer overens
- Reglerne for sanktionsscreening af betalinger skal effektiviseres
Finans Danmark støtter overordnet EU-Kommissionens ambition om at udbrede brugen af straksbetalinger i Europa. Straksbetalinger er en vigtig komponent i det fremtidige betalingsmarked i Europa og er allerede bredt anvendt og udbudt af bankerne. Straksbetalinger kan forbedre kundeoplevelsen, bidrage til yderligere digitalisering af betalingsmarkedet, levere innovative løsninger og øge konkurrencen.
Men det er Finans Danmarks helt overordnede holdning, at det er for tidligt at regulere udbuddet og prissætningen af straksbetalinger i euro, men at man i stedet skal lade markedskræfterne virke, som det er sket i Danmark, hvor stort set alle danske banker tilbyder deres kunder at foretage og modtage straksbetalinger i kroner.
I 2020 udgjorde kreditoverførsler i euro kun 0,4 pct. af alle kreditoverførsler i Danmark. Der er 45 danske banker, som udbyder almindelige kreditoverførsler i euro. Af disse 45 banker er der én bank, der på nuværende tidspunkt tilbyder straksbetalinger i euro. Der er signifikante implementerings-omkostninger forbundet med at tilbyde straksbetalinger i euro, og disse omkostninger vurderes at være højere for et ikke-euro lande som Danmark. At tvinge hovedparten af de danske banker til at udbyde straksbetalinger i euro vil være uproportionalt set i forhold til det behov, danskerne har for at foretage straksbetalinger i euro. Derfor mener Finans Danmark, at det bør være frivilligt for banker i ikke-euro lande at tilbyde straksbetalinger i euro.
Finans Danmark støtter den overordnede intention om at reducere svindel ved brug af en løsning, som skal tjekke om betalingsmodtagerens kontonummer og navn stemmer overens. At udvikle en sådan løsning vil dog være en stor og kompleks opgave – både for de enkelte banker og de samlede aktører på betalingsmarkedet. Dette bør afspejles i forsalgets implementeringsfrister.
Finans Danmark deler Kommissionens intention om at finde en effektiv måde at sikre overholdelse af EU-sanktioner uden at gå på kompromis med den hurtighed, der i sagens natur kræves ved en straksbetaling. I den forbindelse kan screening af brugere være mere effektiv end transaktionsscreening, men det er afgørende at være opmærksom på, at bankerne kan være omfattet af andre sanktionsforpligtelser, som fx OFAC og UK, der kan medføre, at bankerne under alle omstændigheder vil skulle foretage en screening af transaktioner. Det er derfor væsentligt, at bankerne fortsat har mulighed for at foretage transaktionsscreening, såfremt de måtte finde dette nødvendigt for at kunne overholde andre sanktionsregimer end det fælles europæiske.