Netbanksvindlen fortsætter med at stige

Publiceret 06-05-2022
Nyhed

Kriminelle skyr ingen midler for at stjæle penge. De udgiver sig for at være bankfolk, fra politiet eller fra Nets. Og de bilder ofrene ind, at de vil hjælpe. Men i virkeligheden er de kun interesseret i at stjæle. I 2021 slap de kriminelle af sted med næsten 61 mio. kroner med denne metode. Det viser nye tal fra Finans Danmark.

De kriminelle har desværre fundet en metode, som de med succes bruger igen og igen. Mens kriminelle i 2020 slap igennem til folks netbank i 1.970 tilfælde, så steg det antal over 25 procent i 2021 til 2.581. 2.581 gange havde kriminelle succes med at lokke personlige koder og passwords ud af folk og dermed få adgang til ofrenes bankkonti.

”Det er desværre en form for kriminalitet, som vokser. Derfor har både politi og banker også stort fokus på det. Men de kriminelle er svære at stoppe, så længe der er danskere, der kan narres til at oplyse deres private koder. Derfor er det vigtige råd: Hvis nogen beder om dine NemID eller MitID oplysninger og personlige koder, er det svindel. Det er KUN kriminelle, der beder om det,” siger Michael Busk-Jepsen, digitaliseringsdirektør i Finans Danmark.

Bankerne stopper en stor del af svindlen
Af de 2.581 sager, hvor kriminelle skaffede sig adgang til folks bankkonti, formåede bankerne at stoppe over halvdelen af dem fra at slippe afsted med penge. Men i 1.282 tilfælde lykkedes det.

Netbanksvindlen gav de kriminelle et udbytte på 60,7 mio. kroner i 2021. Langt de fleste af tabene dækkede bankerne for kunderne. I 2020 var tabet på 54,8 mio. kroner. I 2019 på 52 mio. kroner.

”De sidste to år har vi set en stigning i antallet af forsøg på netbanksvindel på i størrelsesordenen 500 nye forsøg hvert år, så der er ingen tvivl om de kriminelles ihærdighed. Heldigvis har bankerne kunnet begrænse tabet, så det ikke er steget på samme vis. Lige nu ser vi en del svindel knyttet til overgangen fra NemID til MitID, hvor svindlere kontakter borgere for at tilbyde dem ”hjælp” til at overgå til MitID. Men ”hjælpen” består i at franarre ofrene deres oplysninger og dernæst tømme deres konto. Man skal derfor undlade at modtage ”hjælp” fra andre end Borgerservice eller sin bank ved overgangen til MitID.”

Kvinder og ældre er i størst risiko for svindelforsøg
De mest udsatte grupper er kvinder og ældre. Ifølge en opgørelse fra 2020 foretaget af LCIK –Landsdækkende Center for It-relateret økonomisk Kriminalitet - var 65 procent af ofrene kvinder. Og den aldersgruppe, der blev mest udsat for netbanksvindel, var personer over 70 år. De udgjorde mere end 40% af alle ofrene.

Få opdateringer på mail

For dig, der ikke vil gå glip af nyheder fra Finans Danmark.

Tilmeld nyheder

Finans Danmark er interesseorganisation for bank, realkredit, kapitalforvaltning, værdipapirhandel og investeringsfonde i Danmark. Vores medlemmer er realkreditinstitutter, banker, sparekasser, andelskasser, danske filialer af udenlandske banker og investeringsfonde.

Læs mere om Finans Danmark og vores arbejde