Finans Danmark og regeringen vil hjælpe boligejere væk fra olie- og gasfyr og over på en grøn varmekilde

Publiceret 19-04-2022
Nyhed

Tusindvis af boligejere skal udskifte deres olie- eller gasfyr med et grønnere alternativ, hvis Danmarks strategi om at frigøre sig fra russisk gas og olie skal lykkes. Det var budskabet fra statsminister Mette Frederiksen på et pressemøde i dag, hvor reformudspillet ”Danmark kan mere II” blev præsenteret. Penge- og realkreditinstitutter, som dagligt er i dialog med tusindvis af kunder om grønne muligheder, står klar til at bidrage med at løfte opgaven i samarbejde med regeringen.

Mange danske hjem opvarmes i dag med gas eller olie. Af dem vil nogle have mulighed for at blive tilsluttet fjernvarmenettet. Resten vil regeringen – i samarbejde med penge– og realkreditinstitutter – hjælpe med at skifte fra olie- eller gasfyr til en grøn varmekilde, hvor det er økonomisk forsvarligt. Det er et vigtigt bidrag til Danmarks strategi om at være uafhængig af russisk gas hurtigst muligt og accelerere den grønne omstilling af danskernes boliger.

”Finans Danmark vil gerne kvittere for, at regeringen har taget positivt imod penge- og realkreditinstitutternes tilbud om at bidrage til at løse en højaktuel og yderst vigtig samfundsopgave med at sikre, at Danmark bliver uafhængig af russisk olie og gas. Vi står klar til at hjælpe og rådgive de tusindvis af kunder, der i dag har olie -eller gasfyr, og som skal over på en ny grøn varmekilde,” siger Carsten Egeriis, administrerende direktør i Danske Bank og formand for Finans Danmark og fortsætter:

”Vi ser os selv som Danmarks finansielle motor og ønsker at være med til at drive den grønne omstilling fremad sammen med vores kunder. Der er behov for en fælles indsats mellem os, regeringen og kunderne, så vi kan frigøre Danmark fra Ruslands energikilder.” 

Rådgivning spiller en rolle

De danske penge- og realkreditinstitutter har i årevis haft et strategisk fokus på at understøtte den bæredygtige omstilling ved at sikre de rette produkter og kvalificeret rådgivning til kunderne.

”Vi har haft tusindvis af samtaler med vores kunder om energiforbedring af deres bolig – til gavn for både klima, varmeregningen og den enkelte boligejer. Vi ser frem til en yderligere drøftelse med regeringen om, hvordan vores erfaring og rådgivning kan spille en endnu større rolle i den nuværende situation,” siger Carsten Tirsbæk Madsen, administrerende direktør i Jyske Realkredit og formand for Realkreditrådet, som er en del af Finans Danmark.

I regeringens udspil lægges der op til, at det skal være billigt at optage lån til at udskifte olie-og gasfyr, og at tinglysningsafgiften på disse lån fjernes i en periode. Derudover ønsker regeringen at indgå et partnerskab med Finans Danmark med henblik på at fjerne gebyrbetalingen for at oprette lånene. Finans Danmark er positiv og ser frem til drøftelserne om, hvordan partnerskabet kan realiseres.

Få opdateringer på mail

For dig, der ikke vil gå glip af nyheder fra Finans Danmark.

Tilmeld nyheder

Finans Danmark er interesseorganisation for bank, realkredit, kapitalforvaltning, værdipapirhandel og investeringsfonde i Danmark. Vores medlemmer er realkreditinstitutter, banker, sparekasser, andelskasser, danske filialer af udenlandske banker og investeringsfonde.

Læs mere om Finans Danmark og vores arbejde