Banker, realkreditinstitutter og kapitalforvaltere er igen klar til at være en vigtig samarbejdspartner i regeringens nye arbejdsfællesskab, som fødes i en krisetid.
”Danskerne kan regne med, at finanssektoren også i den nuværende krise er en del af løsningen. Banker- og realkreditinstitutter er allerede i fuld gang med at understøtte kunder, som har brug for rådgivning og lån. Derfor har vi opfordret den nye regering til at målrette eventuel hjælp til de grupper, der har et særligt behov. Det kan vi med glæde konstatere, at regeringen netop vil gøre. Bankernes indsats kombineret med målrettede statslige hjælpeordninger til de mest udfordrede er den rigtige medicin gennem krisen,” siger Ulrik Nødgaard, administrerende direktør i Finans Danmark.
For når banker understøtter familier og virksomheder, giver det staten et større råderum til at målrette samfundets hjælp til dem, der faktisk har behovet.
Væk med overimplementering
Det er særligt i krisetider, at en stærk og robust finanssektor kan gøre en positiv forskel. Tal fra Finans Danmark viser, at de danske banker kan absorbere tab for 355 mia. kroner uden at komme i konflikt med kapitalkravene.
”Den danske bank- og realkreditsektor er så robust, at familier og virksomheder med en sund økonomi, men med midlertidige økonomiske vanskeligheder, kan hjælpes igennem en krisetid. Hvis sektoren fortsat skal kunne understøtte samfundet, kræver det, at der er rimelige rammevilkår til stede,” siger Ulrik Nødgaard. Og påpeger, at regeringen af den årsag bør holde igen med yderligere skærpelse af eksisterende kapitalkrav eller de såkaldte NEP-krav. De risikerer at hæmme væksten og stille sektoren ringere i konkurrencen med andre lande.
Finans Danmark glæder sig i den sammenhæng over, at regeringen i sit regeringsgrundlag lover at ville undgå overimplementering af EU-regler.
”Når Danmark overimplementerer EU krav, gør det det dyrere for bankkunderne, og det udfordrer bankernes evne til at understøtte i en krisetid. Der er behov for en fleksibel fortolkning af EU-krav, som vi ser frem til, at den nye regering vil begynde på,” siger Ulrik Nødgaard, som samtidig opfordrer regeringen til generelt at have et fokus på overimplementering.
Foreninger og bureaukrati – en ekspertgruppe bør nedsættes
Regeringen vil også arbejde for, at frivillige foreninger ikke drukner i bureaukrati. Det har Finans Danmark allerede påpeget er et problem, ligesom Finans Danmark i samarbejde med en lang række organisationer har udarbejdet et idékatalog til, hvordan man kan lette byrder og bureaukrati. Bekæmpelsen af økonomisk kriminalitet er vigtig, og den fælles indsats med myndighederne om at stoppe økonomisk kriminalitet skal fortsætte. Men indsatsen skal i videst muligt omfang ikke bebyrde helt almindelige og lovlydige bankkunder.
”Vi har foreslået, at en ny regering nedsætter en ekspertgruppe, der skal komme med anbefalinger til, hvordan eventuelle unødvendige bureaukratiske byrder for både foreninger, privat- og erhvervskunder samt banker kan minimeres til gavn for hele samfundet – dog uden at sætte bekæmpelsen at økonomisk kriminalitet over styr. Vi håber regeringen vil tage den idé til sig. Vi ser frem til at deltage i at finde løsningerne.” siger Ulrik Nødgaard.
Digitale kasseapparater
Retten til tidlig tilbagetrækning – den såkaldte Arne-pension – udvides, og finansieringen består. I den forbindelse er Finans Danmark positiv over for, at kravet om digitale kasseapparater ser ud til at omfatte flere virksomheder fremadrettet. I den politiske aftale om ret til tidlig pension er det beskrevet, at provenuet fra kasseapparaterne skal bidrage til at nedbringe finanssektorens finansiering af Arne-pensionen.
”Bekæmpelsen af skattesnyd styrkes, hvis flere virksomheder indfører digitale kasseapparater. Samtidig vil det forhåbentlig give et provenu, som kan nedbringe den særskat, som finanssektoren er blevet pålagt for at finansiere Arne-pensionen. Det vil gavne alle landets bankkunder, som ellers risikerer at blive ramt af en ekstraregning,” siger Ulrik Nødgaard.
Landdistrikter og statsstøtte
I regeringsgrundlaget lægger SVM-regeringen også op til, at statsgarantien for boligkøb i yderområder bliver forbedret og gjort permanent. Målet er sikre udlån i hele landet. Et mål, der dog allerede bliver opfyldt. Langt de fleste boligkøbere, får det lån, de ønsker. I de få tilfælde, hvor der gives afslag, skyldes det oftest utilstrækkelig økonomi hos låntageren.
”Vi er enige med regeringen i, at det er vigtigt med et sammenhængende Danmark. Derfor yder bank- og realkreditinstitutter i dag lån til boligkøb i hele Danmark – også i landdistrikterne. Vi mener derfor ikke, at der er brug for en statsgarantiordning, hvilket erfaringerne indtil videre også viser. Men hvis den skal være der, er det relevant at se på, om man kan forbedre den nuværende ordning, da den er kompleks og dyr,” siger Ulrik Nødgaard.