Boligkøberne i hele landet får større nedslag i prisen, når de køber en ny boligen sammenlignet med tidligere. I gennemsnit fik huskøberne i tredje kvartal 2022 forhandlet prisen ned med 7,3 procent i forhold til første udbudspris. Det er dobbelt så meget som for et år siden, hvor der i gennemsnit blev givet et afslag på 3,6 procent. For ejerlejlighedskøberne drejer det sig om et afslag på 7,1 procent, hvilket også er dobbelt så meget sammenlignet med for et år siden. Her fik ejerlejlighedskøberne 3,5 procent i nedslag i forhold til første udbudspris.
”Det svarer til, at et hus på 140 kvm i gennenit handles til en pris, der ligger 181.300 kroner under den første udbudspris. Så er man på jagt efter et nyt hus eller ejerlejlighed, er der altså gode muligheder for at forhandle et afslag i prisen,” siger Ane Arnth Jensen, viceadministrerende direktør i Finans Danmark.
For en ejerlejlighed på 80 kvm gives der i gennemsnit et afslag på 203.920 kroner i forhold til første udbudspris.
Lavere energimærke kan betyde større afslag
Der er flere faktorer, der spiller ind, når boligkøbere forhandler om prisen med sælger. Energimærket har bl.a. betydning for hvor stort et afslag, der kan forhandles hjem. I tredje kvartal blev huse med energimærke C eller højere i gennemsnit forhandlet 5,5 procent ned i pris i forhold til første udbudspris – hvorimod huse med energimærke D eller lavere blev forhandlet 9,7 procent ned. Ejerlejligheder med minimum energimærke C blev forhandlet 6,7 procent ned, mens dem med energimærke D eller lavere blev forhandlet 7,6 procent ned i pris.
”Danskerne er blevet mere energibevidste. Priserne på energi er steget, og det er blevet dyrere at varme sin bolig op. Boliger med lave energimærker er ofte boliger med varmekilder, der det seneste år er blevet dyrere at have. Det betyder, at boligejerne skal bruge flere penge på at varme boligen op eller muligvis investere i en energioptimering af boligen. De ekstra udgifter vil boligkøberne gerne kompenseres for, og det kan være én af forklaringerne på, at vi ser et større afslag for boliger med et lavere energimærke,” siger Ane Arnth Jensen og fortsætter:
”Man skal dog være opmærksom på, at det ikke nødvendigvis alene er energimærket, som er afgørende for afslagets størrelse. Sammenhængen mellem energimærket og afslag kan også skyldes, at ældre boliger oftere har et lavere energimærke end nyere boliger. Ældre boliger kan være i dårligere stand eller kræve mere ombygning, og derfor kræver køberne større afslag. Det er en god ide at undersøge markedet, så man har viden om, hvor prisen på drømmeboligen bør ligge. Så er man bedre forberedt til at lave en god handel.”
Hent statistik