En gennemsnitlig familie med to forældre og to børn, der er på udkig efter et hus, vil i dag kunne købe et hus, der er 20 kvm mindre end for et år siden, hvis det har fjernvarme. Det skyldes en kombination af, at både husholdningens faste udgifter og renterne på boliglån er steget.
”Når priserne som i år er steget på f.eks. madvarer, el og varme, kan det være en udfordring for familiens økonomi. For de familier, der er på udkig efter en ny bolig, vil det for en stor dels vedkommende betyde, at de i dag har råd til et mindre hus end for et år siden,” siger Ane Arnth Jensen, viceadministrerende direktør i Finans Danmark.
For et år siden ville en dansk børnefamilie have råd til at købe et hus på 159 kvm, der opvarmes med fjernvarme. Havde huset i stedet et gasfyr, ville der være råd til 161 kvm. Til sammenligning vil familien i dag kunne købe et tilsvarende hus med fjernvarme på 138 kvm, mens der skal skæres yderligere 10 kvm af et hus med gasfyr på grund af de højere gaspriser.
”Udgifterne til at opvarme et hus med hhv. fjernvarme og gas har i lang tid været på nogenlunde samme niveau. Derfor var der ikke stor forskel på, hvor stort et hus der var råd til at købe for et år siden, uanset hvordan huset blev varmet op. Prisforskellen på gas og fjernvarme betyder derimod i dag en forskel på godt 10 kvm,” siger Ane Arnth Jensen.
Næsten hver anden vil ikke købe bolig med fyr som varmekilde
Hvilken varmekilde, boligen er opvarmet med, har ikke kun betydning for, hvor stor en bolig man har råd til at købe i dag. Det spiller også ind i forhold til muligheden for at sælge sin bolig i fremtiden. En Epinion-undersøgelse, foretaget for Finans Danmark, viser nemlig, at 45 pct. af danskerne ikke vil købe en bolig med gas- eller oliefyr. Og den indstilling er der flere og flere, der har. For cirka 6 mdr. siden var det 38 pct., der svarede, at de ikke vil købe bolig, der skal varmes op af olie eller gas.
”Danskerne er blevet mere bevidste om deres energiforbrug. Flere og flere danskere forholder sig derfor aktivt til, hvordan huset er opvarmet, når de er på udkig efter en ny bolig. For mange er fjernvarme eller andre grønne varmekilder et must, når de skal skrive under på købsaftalen på nyt hus eller lejlighed. Det er positivt for både den enkelte families varmeudgifter, men også for den grønne omstilling af vores samfund. Derfor har Finans Danmark indgået et partnerskab med den tidligere regering om kampagnen ”Fyr dit fyr”, der i det nye år skal give en fælles håndsrækning til de danskere, der vil af med deres olie- og gasfyr. Kampagnen giver boligejerne mulighed for at få lån uden oprettelsesgebyrer og tinglysningsafgift, hvis de vil udskifte deres olie- eller gasfyr til en grøn varmekilde,” siger Ane Arnth Jensen.
Hent analysen